Wednesday, February 9, 2011

"apabila cuti sakan tahun baru cina"

tgk tajuk entry dah boleh agak apa yg aku nk tulis
"apabila cuti sakan sempena raya cina"
ramai giler kot yg amek kesempatan cuti sakan mgu lpas
termasuk la aku...

ngeh3x!~

mmg lupa diri la org kata
lupa baca buku
lupa blog-ing
lupa FB-ing
lupa email-ing
segala-gala lupa-ing
tak tau la org lain mcm mana...
tp aku klu dpt balik umah
mmg takkan bukak lappy
malas tahap cipan
nk kna amik mr lappy kuar dr beg, pastu nk kna psg wayar, pastu nk kna cucuk berokben, pastu nk kna tgu connected dulu...
haiz! leceh~~~
klu adek2 aku balik, mmg dah sedia ada lappy depa atas meja dgn internet connection tersedia...
haaaa! baru aku menumpang bertenggek kat lappy depa.
tp nmpk gayanya...adek2 aku pon sama 2x5
pakat dok menolak sapa nk bkk lappy dulu
pastu pakat chop nk menumpang tenet
haiz...sampai ke sudah
...

tak dak sapa berusaha
tak dak sapa yg nk bg tumpang...
hehe!~dasar penyegan
tu sbb 5 hr blog aku usang
5 hr blog aku mcm umah tinggal
g.o.m.e.n.n.a.s.a.i ~inchek blog

ni antara aktiviti2 aku n adek beradek masa hari raya cina yg lalu....
opppsss!!!~ masa CUTI SAKAN raya cina yg lalu...

1. GENG PULUT KACAU @ WAJIK
dek kerna berkenan sgt dgn pulut kacau buatan mak aku n mak long aku, ada plak org tempah pulut kacau 300 bekas utk knduri kawen. kira mcm souvenir nk bg tetamu tu. anak kpd saudara mak aku kawen mgu lpas, dia mintak tolong buatkan. tak penah-penah mak aku buat utk org, skali ada permintaan, mak aku pon buat la demi persaudaraan itu. abis anak dara dia kerah soh tolong bubuh dlm bekas kechik tu. buatla aku n nabila demi ibu terchenta. aku xberapa berkenan sgt pulut kacau kaler pink/ros nih. aku lebih prefer pulut kacau gula merah..kaler nak hitam tu~ sedap je mata memandang.
"dah tu... makcik ani hg nk kaler pink, kot celah mana nk buat kaler hitamnya...
depa,tema kaler pink"

reaksi mak aku bila aku n adek aku, nabila asek dok persoalkan kredibiliti beliau dlm menentukan kaler pulut kacau tersebut. hehe~~~
proses tak byk mana pon, tp byk steps...bak kata org utara, "renyah sungguh!"
mula2 nk kna tanak/kukus pulut, pastu kna masak ayaq gula boh pewarna kaler ros, pastu dah masak ayaq gula, boh santan pulak...dah boh santan(jgn biar pch minyak)..baru boh pulut yg dh kukus td. kacau sampai sebati. pastu pakat gotong royong boh plak dlm bekas kechik comey tu. best gak ar tolong mak aku n mak long aku...tolong kacau yg sebenarnya...hehe!~

300 bekas tu tak byk mana pon sebenarnya...aku n adek aku asek dok mngeluh...
hahaha!~mak aku stress...


2. MENGAIL IKAN @ FISHING
ni salah satu aktiviti kegemaran mak aku, pastu kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik...feveret mak aku tu sebijik turun kat adek laki aku. dia kalau p mengail, mesti tak balik dgn tgn kosong. ni la hasilnya...dia p mngail 2 hari, kedua-dua hari tu dpt ikan belida...
"nala punya besaq habaq kat hg, kak" tu ayat dia bila balik dr mengail ~ bertembong plak dgn aku dlm kain telekung time maghrib, takut kna sound-baek-punya.
nk kata apa lg...time maghrib la paling byk dpt ikan kan...gaya nk balik, mata kail kna sentap dek ikan plak. makin liat la nak balik kan...mcm la tak tau..
tp, seyes tak tipoo, ikan tu mmg besaq!
mak aku buat pekasam 2 bekas...lg 2 mgu boleh la mkn...yummy!!!~
tau ka pekasam apa dia?pekasam ni kira jeruk ikan dgn serbuk beras...hmm, habaq kat org utara mesti tau punya...hampa jgn tipoo kata xtau...

besaq kan...adek aku kata kat situ mmg port belida...tgh musim la ni...
(ntah betoy ka dak...kelentong aku yg buta pancing ni, bkn aku tau pon klu kna tipoo...)

3. SERVICE KETA
ha! klu dah servis keta, pakai tak jalan mana dah aku, melangut ja la dpn tv dlm umah. abis takdak kuaq tgk dunia, lepak atas buaian dpn umah,layan si bongsu main badminton ka, main kerem ka...hopeless je rasa bila takleh jalan2~~~haiz...

inchek KBC tgh di'masaj' hoho!~~~

4. BELANJA ESKREM
yg ni mmg tak leh lpas klu dah nama kakak ni. tak kna buli mmg tak sah. eskrem bkn yg murah2..mahal2 plak tu...stress~~~

bkn sorg...kira klu ada 7-8 org, koyak poket den!

hmm...

tu la antara xtiviti2 aku kat umah spanjag 5 hari...hehe!~


~balik usm je mcm ni rupanya...~


jammed gila!!!~aku tak tipoo
sampai ja kat sg petani, keta tak bergerak terus, stuck kat situ..rasa mcm ada xcident je....
terus amek susur keluar sungai petani selatan
masuk jln kampung...

ha...boleh la tahan sikit kat sini...tu pon, keta besaq/mewah/mahal pakat lalu sini gak...tp takdak la tak gerak langsung mcm kat highway td kan...80km/j~stress!~
akhirnya terchipta sejarah...dr aloq setaq ke usm amek masa 3jam...

hari isnin nk pulih balik smangat yg hilang tu amat lah payah ye tuan2 dan puan2...
rutinku kembali seperti 2 minggu lpas..adesss~~~
sat ja 5 hari kan....:(
sampai la hari ni, aku hanya berdaya post 1 entry ja tiap hari...
bz sgt...sgt bz...bz....bz...Zzzzzz~~~
fut-note;
1. 5 hari mmg hari berpoya2 sedunia....tak bwk balik buku pon takpa, xbkk langsung beg...
2. mari belajar bahasa utara....sapa2 ada kesulitan dalam memahami, sila ajukan soalan..trima kaseh~

wit luf

30 comments:

.:padie_eyla:. said...

siriusly tak pernh tgk ikan perkasam sebelum jadi perkasam. haha

JIJI YU said...

muahha aku minat weh ikan pekasam..mmg marbeles la..

~naddy~ said...

eyla; ikan pekasam nih selalu org buat dgn ikan darat/ikan sungai.
slalu org buat ikan kechik2, dah dpt yg besar, kna katam kechik2 la, hehe

~naddy~ said...

jiji;suka noh! meh aku pos bg hg!~:)

nub said...

perhh belida..layan ooo

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sebut perkataan pekasam tu mmg dah terliur dah, pernah member Akak masak ikan pekasam cili padi..sedap giler Naddy!

~naddy~ said...

nub;layannnnn~nk plak ikan besar kan :)

~naddy~ said...

akak sam; tu la...hui, akak punya resipi lg buat kecur air liur..pekasam plus cili padi, hui!terangkat!~

Hanis MY said...

syoknyaaaa semua aktiviti tu i jeles haha..gurau jek..takpe time cuti kena la cuti spenuhnya kan? nanti rugi sebab time tu la semua berkumpul...

~naddy~ said...

ala hanis...u dok obersi lg best wut..leh tgk salji bagai, hehe!

Encik MamaT said...

nad orang mana? hehe.. lama gila tak tgk ikan belida... dlu2 rajin gak mancing.. tapi belida tak pernah dapat la.. hehe

~naddy~ said...

sy org aloq setaq inchek mamat, hehe! geng mancing kna cr adek sy, dia hebat la bab ikan2 nih..hehe

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

balek nanti aku nak pau ais kerim kat ang cukup2 hahhahah

(^^,)❤

Mohamadazhan hjDesa said...

memang jem teruk hari tu kat s.p...memenatkan

PokokHijau said...

tang pekasam tu xbleh tahan... sedap wooo~! goreng boh cili or lade (haha...) n bawang.... perghhh~!!! lazat tuu...

*err... pos mai changlun cket... haha ;D

~naddy~ said...

ro gebu; buleh aih, takat eskrem malaysia tu, 10 aku belanja hg,hehe!

~naddy~ said...

azhan;kannnn....stress sungguh! tak pnah rasa jammed mcm tu, 1 malaysia jammed!

~naddy~ said...

hijaunya pokok; shikin, hg mai umah aku, mesti mak aku bg pekasam buatan tgn beliau kat hg, bila nk mai umah?

iati blush said...

1. plsssss i nk pekasaam!!stok kat umah dah abih!hehehe
2. uuu besar nye ikan yg diorg tngkap tuuuu!ikan ke u.he he
3. love da last pic, so u!!hahah!seriusly i think u shud take more pics in ur lab, buat kenang kenangan...nx tym i tmn u treat tikus, i'll snap shot okeh!

~naddy~ said...

1.u!!! nk pekasam kena mai umah i..hehe!
2.besaq u!~ xtipooo~tu tgn mak fuziah okehhh, hehe!
3.okeh, i like!~ hehe, so me huh...:)

Rie said...

meriah tgok wajik pink2
hehe

CekLa said...

tak pernah rasa wajik kaler pink? rasa dia lagi sedap ka?? heheheh

~naddy~ said...

rie;meriah noh! kaler naek seri org kata :)

~naddy~ said...

cekla;xpnah rasa ka...dia mcm ada rasa perisa ros skit, tp yg kaler itam lg best kot.:)

♥cik cahya♥ said...

wajik wrna pink? first time tgk ;)
pekasam sedp tu. pos kt umah i. plssss ;D

alexa yussida said...

sakan ye naddy cuti...ikn tu besarrrnyee...masak asam sodap:)

PeNgEmiS dUniA said...

sakan naa hang cuti naa . haha

~naddy~ said...

cik cahya; nak, bak mai alamat!hehe

~naddy~ said...

alexa yussida;btoy, msk apa pon sedap, ikan fresh!!!huuuuu

~naddy~ said...

fadhli; sakan la cek cuti...sampai ari ni dok cuti sakan lg, hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...