Tuesday, September 27, 2011

"s i n g g a h ~b e r h i k a y a t"

holaaa~
xsempat nk update pape
byk urusan
byk hal
byk cekadak~

::akan berusaha sedaya mungkin utk singgah berhikayat::

pabila kesibukan yg dcari
pabila tidur nyenyak sukar ddapati
pabila byk kekangan2 minoriti berpadu menjadi majoriti
terpaksa daku lepaskan bahagian ini
demi tidak myesakkan lg
24-jam-penuh tanpa menjadi dang naddy

kehidupan-dlm-lab-itu-sgt-memberi-keterujaan tipu
bergelumang-dgn-jurnal-myeronokkan dang!~

MyEm0.Com

hari2-eksperimentasi-menjadikan-aku-seorg-yg-heartless nnti daku cerita next entry

oh-tuhan-tulunglah-daku-utk-abiskan-study


fut-note;
1.19-25hb ari tu aku tulung membe aku bkk booth jual shawl kat tapak konvo USM ~ s e m p a t t u h!

Sunday, April 10, 2011

"definisi 'merajuk' dlm erti kata sebenar"

holaaa~

MyEm0.Com

tu dia!~labah2 besaq sungguh!
bersawang gilerrr hikayat aku ni
semak samun dgn daun kering
mana penyapu dgn cham~ nk kna sapu bersih2
"srehh srehh srehhh"~bunyik sapu sampah

na hai....
1 bln lebih aku tak berblog...
wut-da-h***

MyEm0.Com

"nad, awat senyap ja?merajuk ka?"
"hui, notification kat blog aku - naddy; 1 month ago..."
"lama xdgr cerita, p mana?"
"ke mana menghilang dang naddy, bz kah?"

ada...ada...
xp mana pon
"sambil angkat tgn"
cuma aku rasa kna stop sat blog ni
bkn blog ja, FB pon
kwn2 aku yg mana tau tu buleh nmpk aku mmg tak update status
aku tak merajuk
sumpah

aku bkk jgk FB tu
cuma aku komen ala kadar ja
kwn2 yg dok tegoq2 kat wall aku tu
aku balas
xde komen pnjg lebar
cuma berbasa basi je lah
aku tak merajuk
sungguh

dlm hati aku ni nk sgt post entry
nk sgt update status
tp apakan daya
jari jemari cumel yg tak runcing lg tak mulus ni tak mampu nk menzahirkan kata
aku tak merajuk
betol

cuma aku tiba2 tersedar yg 1 bulan kebelakang ni
aku byk stress
sat2 nk moody
sampai kat wall aku tu status lain xde melainkan stress
dlm blog sama jg halnya
asek2 stress, stress asek2
naik boring aku
dh la stress time tu ~ tmbh boring plak
naya sungguh sapa baca entry aku
aku tak merajuk
tak tipoo

byk keja plus jadual yg brubah 360 darjah
dang naddy klu berblog
semua bnda dia akan tolak tepi
24 jam dpn lappy
mmg tak p mana la research beliau
dok takuk tu je la
maka lambat lg lah beliau akan grad

tu yg aku stop sat hikayat aku ni
aku tak merajuk
benar

la ni
skrg
rasa nk menulis tu dh mai

"time2 aku dok pulun collect data utk conference"
"time tu la aku ada idea nk menulis"

betul kan aku bilang
aku tak merajuk
tak ting-tong

seorang penghikayat
ideanya tidak menentu
bila ada rasa
rasa itu mari
maka menulislah si penghikayat itu
bila rasa itu tiada
berusaha sedaya mana pon
tulisannya tiada rasa
tawar
si penghikayat membawa diri
pena tak bergerak lagi

MyEm0.Com
fut-note;
1. aku sbnarnya tgh bergelumang dgn selonggok data2 yg perlu diinterpret dgn jayanya, baru sedar yg blog ini dah lama tak dijenguk...adess!~
2. due-date antar abstract 15hb ni...tulunggggggggg!!!~

wit luf

Tuesday, March 1, 2011

"kenapa kita boleh layan citer korea/jepun 24 jam?~"

"org yg layan citer korea ni jiwang..."
"citer korea ni bkn ada mesej pon...asik chenta, chenta!"
"buang masa jer tgk citer korea ni, dah la episod byk2...tak larat nak khatam"
"citer korea?malas nk amik tau"
".....a d a a k u k e s a h....."
~tu dialog2 org tak minat citer korea okehh~


"best la citer korea ni, buat aku teriak(nangis) ja...sedey sungguh"
"ensemnyaaaa jang geun sukkkk....*wink"
"hahahahahahahahahahahahahaha! lawak la citer ni...hahahahaha (dgr sampai bilik sebelah punya gelak)
"weh hg, cer cari ost citer ni, lagu dia semua sedap2..."
~tu dialog2 kipas-ssh-mati citer korea/jepun~

ayat 1 = "sudah2la tgk citer korea tu, meh tulung masak kat mak lg bagus!"
ayat 2 = "p la kuar tgk dunia luar sama aih! anak dara 2 ekoq niiiii, haiz!"
ayat 3 = "ha! satgi mkn citer korea tu nah....."

~ha!tu ayat mak aku bila tgk aku n nabila asek memerap dlm bilik tgk citer korea~
(_ _")

"sat mak, nk abis dah citer ni...satttttt...."

selalunya kami akn turun tulung kat dapoq 15 minit kemudian
pastu dgr la mak aku ckp camni...

"ingatkan kenyang dah dok mngadap citer tu 24 jam..."
~~~erk!~~~
nah! hebat kan hjh fuziah, beliau klu jd juri AF, mmg sakit la bdk2 AF kna tadah telinga

ha! tu ada la tu dok kutuk aku kat belakang
aku tulung la mak aku masak
...cuma lmbt skit ja aku p tulung
~~~hehe!~~~

"kenapa kita boleh layan citer korea / jepun 24 jam?~"
(u n t u k k i p a s - s u s a h - m a t i c i t e r k o r e a / j e p u n)

e n t a h
( a n g k a t b a h u )
tu org yg tak minat, jwb mcm tu la

klu tnya aku...

citer korea n jepun
dua-dua best klu kna gaya...
aku suka citer jepun psl citer dia dlm 10 episod ja..(paling byk pun)
1 hari buleh abis!~
klu citer korea plak, aku suka tang lagu2 dia...
even byk gila episod (kadang2 leh sampai 23 episod)
at first mmg rasa mcm "bila nk abeh ni...."
tp bila dah episod tgh2...kita jd trigger nk tgk sampai abes
tu yg jd sampai 24-jam-mengadap syndrome tu

~ k e t a g i h ~

ni antara faktor2 tegar knapa aku buleh layan citer korea/jepun 24 jam

1. c e r i t a
penulis skrip citer korea/jepun ni mmg study/kaji apa mesej yg dia nk sampaikan. contohnya mcm citer 1 liter of tears ~ term2 sains yg dia guna mmg betoy n symptom2 penyakit smua dia tunjuk dlm citer tu. kira mcm satu dokumentari pesakit plak aku rasa. bagus citer mcm ni~bg pelajaran kat penonton. aku tak bedal semua crita, aku hanya tengok citer yg buleh diterima akal n cerita yg 'complete' sampai abis. maksudnya klu hero heroin berchenta tu, aku nk ending dia sampai kawen, dpt anak...org jahat plak terima hukuman ka, mati ka...kiranya xdaklah citernya tergantung n menuntut aku utk berfikir apa yg jadi kat hero, heroin, org jahat. ingat lg betapa kechewanya aku tgk citer memory in bali. ada kot 5 minit aku terkedu dek kerna ending dia ~ hero, heroin, hero ke2 mati...semua mati!~
::h o p e l e s s::

2. h e r o / h e r o i n
aku akui la, kebanyakan citer korea/jepun yg aku ada bergantung sepenuhnya kepada pelakon2nya. hero ensem n heroin cumel tu kredit utk citer tu. klu ensem n cute tp tak reti berlakon, punah gak cerita tu kan. so, klu kata aku ni jiwang dok tgk hero ensem, ok la tu..dari aku dok jiwang tgk heroin comey, lain mcm plak, hehe!~
~oh! jang geun suk~
~oh! hyun bin~

3. l a g u / o s t / s o u n d t r a c k
ha! ni mmg tak syak lg. selalunya citer korea/jepun ni mai skali dgn pakej lagu ost. klu cerita meletup, lagu pon ikut meletop sama. pakat dok amek buat ringtone. tak caya, cer tnya peminat2 citer korea nuh...
.
.
.
(tp...aku dakkkk...hmm)

4. l o k a s i c a n t e k
semua cerita mmg ada ketengahkan pemandangan2 cantek kat korea/jepun tu. siap ada snow lg. tu yg buat kita pon mcm..."wahhh, canteknya! bila nk buleh p nih..."
klu cerita lama2, nnti dia buat kat istana korea, old skool abis tp cantek dia punya banggunan.
tuh!~pulau jeju tu paling popular kot, hampir semua cerita buat kat situ
tu cara depa promosi negara depa nk bg kita p tempat depa
melalui drama2 cam ni la, kita pon rasa teringin nk p tgk

5. c o s t u m e
cuba tengok baju hero/heroin pakai, pergh! update abis. cantek je apa yg depa sarung. kna la dgn watak. klu watak korporat tu, ensem je pakai suit. klu watak pemuzik tu, glamer abis.
kita kat m'sia ni pakai mcm tu, pakai buat org gelak ja la. ya la, depa kat sana tu sejuk, mmg la berlapis2 baju pakai, pastu siap pakai kot labuh dgn but panjang.
cer bayang kita kat m'sia ni pakai.....
"bayanggg...kannnn"


....tak yah bayang la....
pelik!
tgh2 panas lit-lit tu hg buleh pakai baju tebal2...gila ka apa...

...............................................................................................................................

tp dlm dok suka tgk citer korea/ jepun ni, mmg tak leh lari la dr pemikiran2 skeptikal
contohnya mcm.....

1. hero ensem, kaya, smart bergaya leh jatuh chenta dgn heroin yg miskin n selekeh....hmm
2. chenta 2 darjat....mak hero halang hero dr berchenta dgn heroin...
3. hero/heroin ke-2 plak mmg bkn saingan hero/heroin..nmpk mcm
"patutla hero tu pilih heroin tu.."
"padanla heroin tu pilih hero tu.."
...itu namanya aura ye kwn2...
ahaks~~~
4. ala! tak pyh ssh hati, hero/heroin bersatu punya la nnti...aci tengok la!~
5. hero/heroin jatuh chenta kali pertama...jupa sekali ja, terus berkenan sampai asek jupa muka tu ja p mana pun.
k e b e t u l a n y g m a h a s u n g g u h ! ~
6. chenta sejati yg bkn maen2. hero kaya sanggup buat apa sj utk dpt chenta heroin...termasuklah duduk kat luar umah, dlm snow yg tebal, sejuk-gedi sampai la heroin 'cair' dek kerna tak sanggup nk tgk hero kesejukan di luar...tuh! mana nk cari?
....cet!~....
7. hero mengalirkan ayer mata yg berjurai2 mcm paip ayer tahap tak hengat
dan kita yg tgk ni plak kata....
"laaaa, kesian sungguh la kat dia.....tuh! teriak sungguh tuh..."
...pastu kita pon pakat teriak sama...

~ s o t y p i c a l ~

t a p i
...dok tak serik tu la...
...dok tgk lg...
...nk buat camna lg kan...
...dah suka...

nostalgia time di uitm nun jauh d utara...

saat2 awal ku kenali apa itu cerita korea...
huahua! siyes nostalgia klu nk cerita
ada skali, aku exam 3 paper berturut2
killer paper plak tu
stay up mlm2 tu toksah nk kata la
nescafe berbungkus2 dgn roti gardenier
bekalan nk stay up la tu
hari ke-3 aku dh jd mcm zombie dgn mata panda
lpas je exam paper ke-3, terus cover tido
bgn je lpas tido yg 'jauhhhhhh'
bgn mngadap citer korea...
sekali dgn rumet aku 2 org dok mngadap lepas gian
sepnjang study week, kira tak tgk tv la
kena 'posa' tak tengok
apatah lg tgk citer korea ni ~lagha katanyerrrr
hehe!
~

setiap citer korea ada lebih dari 15 episod dan setiap satu episod pula amek masa 1 jam
nk jadi cerita,pernah terjadi, 3 bilik buka serentak dan 3 citer tayang serentak

"sapa nk tgk citer A, p bilik sebelah"
"sapa nk tgk citer B, p bilik c minah"
"sapa nk tgk citer C, boleh lepak bilik ni"

hampa bayangkan la lama mana kami boleh tgk citer tu
pakat angkat comforter n bantal masuk 'bilik tayangan'
klu berenti pun cuma untuk solat dan makan
kira mcm non stop la tgk crita tu...
kami panggil...
m a r a t h o n
tapau bwk balik mkn bilik
sambil mkn sambil tgk,
paling best sekali...
pakat teriak ramai-ramai
haru sungguh!~
hehe! ingat2 balik, mmg lawak

adessss~rindu geng teja
teja itu kolej kediaman

keadaan yg sgt genting utk external hard disk yg berkepadatan 320GB.
~fully-loaded~

byk cerita dah kna buang...terpaksa, klu tak, tak leh masuk cerita baru, haiz...
~hampir 95% citer korea/jepun~

"11-12mac ni dgr kata ada computer exhibition kat PISA...betoy ka?"
"ahah!~"

"masa utk dptkan external 500Gb kah?
"ke dah tiba masanya utk external 1Tb?"


ah ha ha ha!~
ah ha ha ha!~

(sila gayakan gelak itu dgn gaya sin-chan)

n a f s u r a k u s s e o r a n g n a d d y


fut-note;
1. aku baru ja khatam citer Secret Garden dgn Sapuri (cerita lama) :p jatuh chenta berkali2 dgn
c lesung pipit~hyun bin n si cumel kame kat-tun

2. dlm playlist song dlm keta aku~ tersusun lagu2 SHINee ~i heart...
~gara2 terjatuh chenta dgn persona suara Kim Jonghyun ...
3. ....jgn lupa best-ever Big Bang~



entry i n i t i a d a k e n a m e n g e n a d g n k e m e n t e r i a n p e l a n c o n g a n korea



wit luf


Sunday, February 27, 2011

"nk jadi awek john smith boleh?"

yeahhhhhh!!!!
dah tgk i am number four!
mmg suggested muvi utk tgk
mcm aku penah post entry sbelom ni
muvi ni adalah antara 11-definitely-must-c-muvi utk tahun ni
"haiz, kopak duit aku, thn ni mmg byk citer best~huuuuuu!~"

~i am number four~
aku bg 4 stars okeh~
tak mnghampakan
ada gak 2-3 kali aku terkejut berok ala2 tgk citer antu
tp maseh buleh diterima akal segala aksi maksi di situ ye
i like action muvi okehhh
"aku mmg hopeless citer seram lagi paranormal ye"

citer dia cepat, tak meleret2, pastu plot dia cantek je susun
citer michael bay~ wut do u expect
sbgai pembuka tirai utk citer muvi aku tgk tahun ni
aku suggest muvi ni
100% puas ati

S U G G E S T E D

cerita-pendek muvi ini~ diolah secukup rasa oleh naddy

ada 9 aliens diletakkan kat bumi. tiap satu alien ada penjaga masing2~kira mcm guard yg kna make sure keselamatan tiap alien ni. 9 aliens ni ada superpower dan lama2 akan develop power jd maha power. depa ni kna smbunyik dr puak Mogs yg musnahkan planet depa dulu ni. pastu puak Mogs ni ligan depa sampai ke bumi n bunuh setiap alien ikut turutan. let say, number 1, number 2, number 3 dan seterusnya...xbleh tak ikut turutan, klu tak, tak jadi. tu yg puak Mogs ni dok buru depa sorg2. kira depa ni mcm pelarian, sat2 ja dok satu tempat. yg dah kna bunuh dek puak Mogs ni, number 1 sampai number 3. kira hero kita ni number 4~ blom lagi ye!
alien number4 ni nama john smith~ pindah p paradise ohio pastu jatuh chenta plak dgn satu awek fotografer ni kat tempat tu, demi chenta dia ni la, yg buat john ni tak mau lari dah, sanggup berdepan dgn puak Mogs tu. pastu, muncul plak number 6 from nowhere mai tulung dia. nk tau selanjutnya, p tgk....


hampa kna p tgk citer ni

p a s a l

1. a l e x p e t t y f e r
mcm pnah aku citer dlm entry aku sebelom ni psl mamat ni
"he's so torres~~~"
gila nk iras mamat nih!
tak tipu okehhh~
tak caya p tgk
1st babak dia rambut gelap, lpas dia lari p paradise ohio...skali dia kaler rambut~blonde abis ~pergh! ensem!~full stop

ensem kan...*wink

2.persona john smith
john smith a.k.a alex pettyfer dlm citer ni sgt charming okehh
kira beliau alien yg paling ensem kot antara semua aliens
huahua~
(tp ada lgi 4 org alien yg blom jupa, so consider c alex ni plg ensem la takat ni kan~ hehe!)
john smith ni pandai surfing, rajin buat homework plak tu
pastu ni plg best!
dia ni spesis yg jatuh chenta sekali ja seumur hidop...
maksudnya takkan chenta org lain lg dah once dah jupa the chosen one, waaaahhhhh!~
`terjatuh` berkali2
~mcm dianna agron, heroin citer ni...
sampai terbawak2 la jd gf c alex ni kat luar dek terkesima dgn ke'charming'an c alex ni
"chenta lokasi" la tuh....

ni masa first c sarah reveal c john ni ada superpower

sarah n john dating

3. superb s o u n d t r a c k
giler best semua lagu dlm muvi ni..
layan je even ada setengahnya mmg tak tau pon sapa nyanyi
ada satu masa rasa mcm tgk twilight pon ada
lagu dia berlatarbelakangkan panorama indah~sblom dijahanamkan oleh aliens ni
~ni list lagu dlm muvi ni

1. Radioactive - Kings of Leon
2. Tighten Up - The Black Keys
3. Rolling In The Deep - Adele
4. Somebody's Watching Me - Rockwell
5. Shelter - The Xx
6. Soldier On - The Temper Trap
7. Invented - Jimmy Eat World
8. Curfew - Beck
9. As She's Walking Away - Zac Brown Band
10. Letters From The Sky - Civil Twilight


4. number 6 yg hot
nk tgk beliau...
sila tonton muvi ini
beliau naek moto besar lg
pompuan cantek bwk parang naik moto besaq
mana mau cari?~

cool huh?~

5. byk aksi yg bkn main2
nk tgk satu sekolah jahanam, sila tgk ye
ngeh3x~
john smith ni ada byk kuasa, dia tak explore btoy2 lg tu yg mcm kekok mula2
~tapak tgn jd torchlite, buleh didih ayaq dgn rendam tgn ja, buleh unlocked pintu dgn kuasa minda, pastu buleh start engine keta tanpa guna kunci, buleh terbalekkan keta polis pakai kuasa yg kuar dr tapak tgn dia...
smua tu john smith yg buat, hehe!

tgn jd 'torchlite'

tgn leh terbalekkan keta polis

6. ada sequel lg lpas ni
kiranya kna tgk la, satgi terpinga2 plak tgk thn dpn
~i-am-number-four sequel~

t e r n g a n g a k o t t g k n a n t i



relax arr
a k u t g k t a k t e r n g a n g a m u l u t p o n . . . ~
okeh..aku tipoo

fut-note;
nk tgk lg skali, boleh?

wit luf

Friday, February 18, 2011

"SUPERvisor oh SUPERvisor...."

dialog2 supervisor aku dlm meeting td...

"ni dah draft ke2, hopefully lpas ni klu ada correction pon, skit je la, pastu dh buleh publish dah"

"conference akan dtg bln 5 n bln 10 ni sy nk kamoo 2 org antar abstract, submit utk oral presenter"

"poster presenter?....hmm...."

"sy rasa...kna tmbah 2-3 drugs utk sampel tu....hmm...nnti kamoo buleh compare 2 grup tu"

tu ibarat arahan2 yg harus diusahakan...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
meeting dr kul 10-12.30pm...
MyEm0.Com

"ni dah draft ke2, hopefully lpas ni klu ada correction pon, skit je la, pastu dh buleh publish dah"
ye, mmg draft ke 2, byk sgt nk pebetoy kan, dah la tu, bnda2 kechik pon dr nk pebetoy, klu mcm ni lpas draft ke5 pon belum tentu sy buleh publish

"conference akan dtg bln 5 n bln 10 ni sy nk kamoo 2 org antar abstract, submit utk oral presenter"
ha???klu sy xmau buleh dak?~kan thn lpas sy dh present....:(

"poster presenter?....hmm...."
ala, sama ja oral dgn poster...1 point ja kan...kan?~

"sy rasa...kna tmbah 2-3 drugs utk sampel tu....hmm...nnti kamoo buleh compare 2 grup tu"
Dr, 4 grups n 6 drugs for each grups, tak cukup lg ke data utk mejayakan master yg sy amek ni?~~

"haiz!stress!~"

*tanda merah tu adalah rasa hati aku

MyEm0.Com

wit luf


Monday, February 14, 2011

"apabila selasa cuti"

minggu lpas aku balik

[ni dialog aku n mum aku time aku nk balik kampus semula]

mum; selasa balik?
aku;hu?buat apa?
mum;kot la balik...cuti...
aku;cuti mende..tak balik dah la...kan dh balik mgu ni...
(awat dok tak dok tnya selasa balik ka dak...)
.
.
.
sampai je bilik

[ni dialog aku n neber bilik aku]

neber;hg...selasa hg p lab?
aku; ya la, ari2 klu tak cuti mmg p la
neber; rajinnya hg, cuti2 pon p lab...
aku; la, selasa cuti apa?
neber; ish ish, sampai lupa ari hg ni, selasa cuti maulidur rasul la
aku; la!!! klu hg xbgtau, aku mcm biasa p lab la~ rutin, hehe!~
(sampai cuti pon tak amek pot dah la ni...apa nk jd nih!haiz!)

klu cuti lain tu klu lupa takpa jugak...
ni maulidur rasul buleh lupa...
hari kelahiran nabi, junjungan besar kita...
buleh lupa...
haizzz nadia...

"my bad...my bad..."
sedeh jd seorg aku~~~
(_ _')


selamat myambut M A U L I D U R R A S U L kwn2~

apa2 pon...
sila baca sedikit ilmu di bwh ini...
moga menjadi peringatan utk diri sendiri dan jd amalan kita sehari2, amin!

Selawat ke atas Rasulullah (S.A.W.) merupakan suatu amalan yang disyariatkan oleh Islam.

Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. [Surah Al-Ahzab: 56]

Manakala di dalam hadith-hadith Rasulullah (S.A.W.), terdapat banyak arahan dan kelebihan-kelebihan yang dinyatakan berkenaan dengan selawat ke atas baginda (S.A.W.), antaranya :-

  • Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah (s.w.t) akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”.[Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abdullah bin Amru bin Al-‘Ass r.a]

  • Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku”. [Hadith riwayat Imam Tirmizi daripada Abdullah bin Mas’ud r.a]

  • Sabda Rasulullah (S.A.W.) juga yang bermaksud: “Barangsesiapa yang berselawat ke atasku sekali nescaya Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a]

google;selawat atas nabi

sementara masih diberi kesempatan utk berselawat, ayuhla pakat ramai2 selawat ke atas nabi sebagai tanda ingatan kepada kekasih Allah ini...

fut-note;
1.d day after tomorow, due date antar draft paper kat supervisor...stress~
2.try nk bgn awl esok...g.a.m.b.a.t..t.e n.e~
wit luf

Sunday, February 13, 2011

"aku, dia & vintage~photo contest..."

hmmmmm...
sbnarnya 2, 3 menjak ni blog aku kembali ber'sawang'
'debu' penuh
bila aku nk start 'menyapu' nih
haiz....(_ _ ')
.
.
.
aku mmg mls bab nk masuk contest
tp kwn aku, iati baru je abis 30 days photo contest dia
gila disiplin kot, leh buat tu direct 30 hari
aku takat nk masuk contest yg sehari ni takkan xbleh kot...
btol dak?~
try p la...
mana nk p tau
untung sabut timbul, untung batu tenggelam
"heh, ayuh berperibahasa kita ari ni..."

jom kita join contest inchek kamal kom
ayuh!~~~
ni inchek kamal kom yg buat contest ni
nk tau lebih lanjut p klik kat gmbar kat atas tu
aku saja la syoq masuk contest dia
saja la bg support
kengkawan kan....
hehe!~
"inchek kamal, aku boh 3 calon gmbr...hg pilih la yg mana satu ok"
~sj nk bg hg byk pilihan

calon gambar 1:

gambar ori
*gambar sempena graduasi erin n juju

gambar dah edit

calon gambar 2:

gambar ori
'melompat lebih tinggi'

gambar dah edit
calon gambar 3:

gambar ori
*separuh seorang aku

gambar dah edit
aku bknlah pengedit yg mahir
malah bkn juga fotografer yg gifted
ni jelah yg mampu...hopeless kan ayat aku
"kamal, nape ko tak buat ketiga2 hadiah tu kamera polaroid huh?knapa 1 je?why?why?"
~ayat tak puas ati aku~

sbnarnya tak kisah pon dpt hadiah ke tak....okeh, aku tipooo!~

okes, kna tag 3 member;

fut-note:
1.aku msuk cpt2 contest ni, nnti aku lupa...
2.polaroid tu bola ek?~
"kamal, bg aku yg naif ni menang, so that aku tau yg polaroid tu bkn bola"
haha!~strategi giler

wit luf

Wednesday, February 9, 2011

"apabila cuti sakan tahun baru cina"

tgk tajuk entry dah boleh agak apa yg aku nk tulis
"apabila cuti sakan sempena raya cina"
ramai giler kot yg amek kesempatan cuti sakan mgu lpas
termasuk la aku...

ngeh3x!~

mmg lupa diri la org kata
lupa baca buku
lupa blog-ing
lupa FB-ing
lupa email-ing
segala-gala lupa-ing
tak tau la org lain mcm mana...
tp aku klu dpt balik umah
mmg takkan bukak lappy
malas tahap cipan
nk kna amik mr lappy kuar dr beg, pastu nk kna psg wayar, pastu nk kna cucuk berokben, pastu nk kna tgu connected dulu...
haiz! leceh~~~
klu adek2 aku balik, mmg dah sedia ada lappy depa atas meja dgn internet connection tersedia...
haaaa! baru aku menumpang bertenggek kat lappy depa.
tp nmpk gayanya...adek2 aku pon sama 2x5
pakat dok menolak sapa nk bkk lappy dulu
pastu pakat chop nk menumpang tenet
haiz...sampai ke sudah
...

tak dak sapa berusaha
tak dak sapa yg nk bg tumpang...
hehe!~dasar penyegan
tu sbb 5 hr blog aku usang
5 hr blog aku mcm umah tinggal
g.o.m.e.n.n.a.s.a.i ~inchek blog

ni antara aktiviti2 aku n adek beradek masa hari raya cina yg lalu....
opppsss!!!~ masa CUTI SAKAN raya cina yg lalu...

1. GENG PULUT KACAU @ WAJIK
dek kerna berkenan sgt dgn pulut kacau buatan mak aku n mak long aku, ada plak org tempah pulut kacau 300 bekas utk knduri kawen. kira mcm souvenir nk bg tetamu tu. anak kpd saudara mak aku kawen mgu lpas, dia mintak tolong buatkan. tak penah-penah mak aku buat utk org, skali ada permintaan, mak aku pon buat la demi persaudaraan itu. abis anak dara dia kerah soh tolong bubuh dlm bekas kechik tu. buatla aku n nabila demi ibu terchenta. aku xberapa berkenan sgt pulut kacau kaler pink/ros nih. aku lebih prefer pulut kacau gula merah..kaler nak hitam tu~ sedap je mata memandang.
"dah tu... makcik ani hg nk kaler pink, kot celah mana nk buat kaler hitamnya...
depa,tema kaler pink"

reaksi mak aku bila aku n adek aku, nabila asek dok persoalkan kredibiliti beliau dlm menentukan kaler pulut kacau tersebut. hehe~~~
proses tak byk mana pon, tp byk steps...bak kata org utara, "renyah sungguh!"
mula2 nk kna tanak/kukus pulut, pastu kna masak ayaq gula boh pewarna kaler ros, pastu dah masak ayaq gula, boh santan pulak...dah boh santan(jgn biar pch minyak)..baru boh pulut yg dh kukus td. kacau sampai sebati. pastu pakat gotong royong boh plak dlm bekas kechik comey tu. best gak ar tolong mak aku n mak long aku...tolong kacau yg sebenarnya...hehe!~

300 bekas tu tak byk mana pon sebenarnya...aku n adek aku asek dok mngeluh...
hahaha!~mak aku stress...


2. MENGAIL IKAN @ FISHING
ni salah satu aktiviti kegemaran mak aku, pastu kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik...feveret mak aku tu sebijik turun kat adek laki aku. dia kalau p mengail, mesti tak balik dgn tgn kosong. ni la hasilnya...dia p mngail 2 hari, kedua-dua hari tu dpt ikan belida...
"nala punya besaq habaq kat hg, kak" tu ayat dia bila balik dr mengail ~ bertembong plak dgn aku dlm kain telekung time maghrib, takut kna sound-baek-punya.
nk kata apa lg...time maghrib la paling byk dpt ikan kan...gaya nk balik, mata kail kna sentap dek ikan plak. makin liat la nak balik kan...mcm la tak tau..
tp, seyes tak tipoo, ikan tu mmg besaq!
mak aku buat pekasam 2 bekas...lg 2 mgu boleh la mkn...yummy!!!~
tau ka pekasam apa dia?pekasam ni kira jeruk ikan dgn serbuk beras...hmm, habaq kat org utara mesti tau punya...hampa jgn tipoo kata xtau...

besaq kan...adek aku kata kat situ mmg port belida...tgh musim la ni...
(ntah betoy ka dak...kelentong aku yg buta pancing ni, bkn aku tau pon klu kna tipoo...)

3. SERVICE KETA
ha! klu dah servis keta, pakai tak jalan mana dah aku, melangut ja la dpn tv dlm umah. abis takdak kuaq tgk dunia, lepak atas buaian dpn umah,layan si bongsu main badminton ka, main kerem ka...hopeless je rasa bila takleh jalan2~~~haiz...

inchek KBC tgh di'masaj' hoho!~~~

4. BELANJA ESKREM
yg ni mmg tak leh lpas klu dah nama kakak ni. tak kna buli mmg tak sah. eskrem bkn yg murah2..mahal2 plak tu...stress~~~

bkn sorg...kira klu ada 7-8 org, koyak poket den!

hmm...

tu la antara xtiviti2 aku kat umah spanjag 5 hari...hehe!~


~balik usm je mcm ni rupanya...~


jammed gila!!!~aku tak tipoo
sampai ja kat sg petani, keta tak bergerak terus, stuck kat situ..rasa mcm ada xcident je....
terus amek susur keluar sungai petani selatan
masuk jln kampung...

ha...boleh la tahan sikit kat sini...tu pon, keta besaq/mewah/mahal pakat lalu sini gak...tp takdak la tak gerak langsung mcm kat highway td kan...80km/j~stress!~
akhirnya terchipta sejarah...dr aloq setaq ke usm amek masa 3jam...

hari isnin nk pulih balik smangat yg hilang tu amat lah payah ye tuan2 dan puan2...
rutinku kembali seperti 2 minggu lpas..adesss~~~
sat ja 5 hari kan....:(
sampai la hari ni, aku hanya berdaya post 1 entry ja tiap hari...
bz sgt...sgt bz...bz....bz...Zzzzzz~~~
fut-note;
1. 5 hari mmg hari berpoya2 sedunia....tak bwk balik buku pon takpa, xbkk langsung beg...
2. mari belajar bahasa utara....sapa2 ada kesulitan dalam memahami, sila ajukan soalan..trima kaseh~

wit luf

Tuesday, February 8, 2011

"cik malas memalaskan diri dgn jurnal"

ohhhh!
ohhhh tidak!
ohhhh no!
dah lama aku tak berblog....
dah lama kering idea...
dah lama jgk aku tak kunjung blog kengkwn...
org cina raya, aku pon raya gak...
"ntah ka lebih dr org cina raya"
haiz, balik kg~mmg tak bkk terus inchek lappy nih...
sian inchek lappy, miss jurnal, puan paper dan jg mister artikel
nama2 d atas ku abaikan sejajar dgn hasrat empunya diri utk berpoya2 tahap tak hengat di kala musim cuti baru2 nih
bila otak dah lama membeku, enjin pon payah nk hangat (apatah lg nk start)...
terpaksa ku berchenta semula dgn sgala2 rutin harian sbelom cuti raya cina tu hari
dgn snyuman palsu dan smangat berkobar2 yg di buat2
mghabiskan sisa2 eksperimentasi yg tertinggal jauh d belakang
teringat perbualan dgn doc A (bkn nama sebenar)...

doc A: heloo nadia, bila nk dtg amik tikus lagi nih?
aku: aaaa, last week sy dh amik 10, la ni sy bru pakai 2...
doc A: owh, mcm nih, tikus skrg ada byk, dlm 50 ekor...takut klu tak amik nnti heavy weight plak...
aku:hmm, next week sy p amik ye doc, tp sy tak bleh amik byk2...takat 15 tu buleh la....

letak je tepon...
"adesss, berat...berat..."
aku nk kna kampoi 15+8=23 spanjang bln ni..
mampus!
haizzz...
"keluhan berat umpama batu berat menghempap atas kpala"
"terduduk tak berkata apa-apa"
"hnya mampu mndongak kpala mcm kak limah balik kampung..."

ni meja study aku, buku berdiri kaku...
tiada usaha daripada seorg aku...
huhu~~~

bila bkk jurnal, mata ni tak smpat2 nk katup
mguap tak hengat
tmbh pula inchek bantal dok panggil
haizz, dugaan sungguh
terus aku rasa nk buat entry ni
kot2 dpt aura nk baca buku
.
.
.
.

.
.
.
segmen how-to-do kita ari ni ialah...

MCM MANA NK BUAT...
MEMBACA BUKU ITU SATU AKTIVITI MENYERONOKKAN?~
bacaan seterusnya adalah utk pemalas baca buku mcm aku...

1.STUDY GRUP
dolu2 aku pnah cuba study grup, ada org bleh baca buku dlm grup...tp aku mmg takleh buat study grup, satgi aku mnyembang... tp klu subjek kalkulus, study grup mmg mmbantu, klu subjek mmbaca...alamatnya wassalam. tp ada research yg mngatakan bahawa study grup dpt menjana minda di samping mengembangkan neuron2 otak utk lebih aktif...makna kata buat kita lebih bijak. so, nk buat study grup kna cari geng study yg mmg betul2 nk study. klu tak jd gossiper' grup

2.LEPAK KAT LUAR
ha...ni best! baca buku kat halaman umah ke, tepi padang permainan ke, bwh pokok sambil tgk pemandangan hijau (hijau baek utk mata k) boleh buat kita trigger nk baca buku dgn lebeh bersemangat..tu researcher yg ckp tau, bkn aku yg ckp. suasana yg nyaman, ada bunyi2 burung, pastu ada plak pokok2 yg merimbun...best tuh! agaknya bila kita ubah environment tempat bacaan, kita akan lebih fokus utk membaca. best gak kan, hampar tikar, pastu ada kudapan2 skit, sambil baca sambil mkn...mcm best kan, leh try! :)

3.COFFEE BREAK
aku suka kopi/nescafe/tea...buleh praktik..buat seteko teh, pastu ada plak cokodoq goreng, kerepek ke, buah pelam cecah garam belacan ke...pastu bwk sgala nikmat dunia tu ke tmpat kita nk baca buku. let say sofa kat ruang tamu...sambil baca buku dlm keadaan relax, dgn bersila panggung, tgn kiri selak helaian jurnal sambil tangan kanan gagau cokodoq dlm piring kat atas meja kechik sebelah tu..hmm, layannnnn~ jgn plak time tu ko psg tv, kantoi la xbaca buku, heh!

4.TIMING~BGN SEAWAL PAGI YG MUNGKIN
ha..ni aku pnah praktik time SPM dulu, menjadi! bgn solat subuh, pastu tak tdo dah lpas tu..baca buku sampai ke siang. time tu mmg rasa ilmu tu masuk je dlm kpala otak. org2 tua pon ada pesan kan... bgn pg2 bkk tingkap,bg rezki masuk. jgn dok mmbuta, satgi rezki lari. mak aku pnah bgtau kalau mandi pagi2 sbelom solat subuh, lagi sng ilmu nk masuk.
pnah skali 2 aku ikut, huu, xtahan sejukkkkk nk habaq kat hg~~~
ada rasionalnya mandi pg nih, dgr kata mandi pg ni leh kurangkan lemak kat badan, pastu segarkan badan....kira bagus utk kesihatan

5.LONTARAN SUARA
adik aku nabila mmg praktik cara ni, patut la beliau buleh 11A (tahniah bila). caranya adalah...baca kuat2. ingat tak dolu2 masa skolah rendah, cikgu slalu soh kita baca kuat2
"B A -ba, B I -bi, B U -bu, BA BI BU"
"C A -ca, C I -ci, C U - cu, CA CI CU"
xcukup di skolah,balik umah, punya smngat, baca lg kuat2 dpn ayah
hasilnya, mmg waktu tu kita bijak menghafal (waktu kita kechik2 la)
aku dok perati adek aku sorg ni, dia akan baca kuat2 dlm bilik, kdg2 kat tangga umah tu, mmg buleh dgr dia dok membaca. aku tak tipoo, siyes betol!
bila ditanya, "awat hg baca kuat2" nnti dia jawab "xmau bg mengantuk"
ha! keliarrrr (clear)!

6.BELI BUKU DAPAT CD SEKALI
la ni, klu kita beli buku rujukan, dpt skali dgn cd. klu boring2 buleh tgk cd, siap ada diagram bergerak la bagai. menarik tu, agak mngantuk buleh pasang cd. lebih fleksibel rasanya psl buleh pasang dlm keta, kat mana2 kita p, rasa nk pasang, pasang ja.

7.BOOK ONLINE ~e-book
skrg ni zaman dah maju, dunia dah berubah. plbagai teknologi dok ada. melalui book online, kita buleh chat dan bertukar pendapat dgn readers lain. takdelah busan sgt kan. buleh kawan lagi tu.

so...
kpada readers yg mencari kelainan dlm sesi pembacaan mereka...
ni kira mcm ideas to make reading a book more interesting...
dlm erti kata lain,
nak tak nak
sbnarnya kita kna enjoy mmbaca buku
barulah hasilnya kita buleh enjoy jugak
hehe!~

MyEm0.Com

*tp jgn lupa reading al-quran oso important okehhhh~

Membaca al-Qur’an adalah seafdhal-afdhal ibadat sehingga disebut bahawa al-Qur’an itu akan datang pada hari Kiamat sebagai pemberi syafaat bagi orang yang membacanya, sebagaimana riwayat Abu Umamah yang maksudnya :

“Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bacalah oleh kamu al-Qur’an, sesungguhnya (al-Qur’an) itu datang pada hari qiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.”

ini-tak-dapat-disangkal-lagi

fut-note;
~aku dah bancuh teh seteko...so kiranya lpas ni aku baca jurnal dgn jayannya~amin!~

wit luf



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...