Tuesday, February 8, 2011

"cik malas memalaskan diri dgn jurnal"

ohhhh!
ohhhh tidak!
ohhhh no!
dah lama aku tak berblog....
dah lama kering idea...
dah lama jgk aku tak kunjung blog kengkwn...
org cina raya, aku pon raya gak...
"ntah ka lebih dr org cina raya"
haiz, balik kg~mmg tak bkk terus inchek lappy nih...
sian inchek lappy, miss jurnal, puan paper dan jg mister artikel
nama2 d atas ku abaikan sejajar dgn hasrat empunya diri utk berpoya2 tahap tak hengat di kala musim cuti baru2 nih
bila otak dah lama membeku, enjin pon payah nk hangat (apatah lg nk start)...
terpaksa ku berchenta semula dgn sgala2 rutin harian sbelom cuti raya cina tu hari
dgn snyuman palsu dan smangat berkobar2 yg di buat2
mghabiskan sisa2 eksperimentasi yg tertinggal jauh d belakang
teringat perbualan dgn doc A (bkn nama sebenar)...

doc A: heloo nadia, bila nk dtg amik tikus lagi nih?
aku: aaaa, last week sy dh amik 10, la ni sy bru pakai 2...
doc A: owh, mcm nih, tikus skrg ada byk, dlm 50 ekor...takut klu tak amik nnti heavy weight plak...
aku:hmm, next week sy p amik ye doc, tp sy tak bleh amik byk2...takat 15 tu buleh la....

letak je tepon...
"adesss, berat...berat..."
aku nk kna kampoi 15+8=23 spanjang bln ni..
mampus!
haizzz...
"keluhan berat umpama batu berat menghempap atas kpala"
"terduduk tak berkata apa-apa"
"hnya mampu mndongak kpala mcm kak limah balik kampung..."

ni meja study aku, buku berdiri kaku...
tiada usaha daripada seorg aku...
huhu~~~

bila bkk jurnal, mata ni tak smpat2 nk katup
mguap tak hengat
tmbh pula inchek bantal dok panggil
haizz, dugaan sungguh
terus aku rasa nk buat entry ni
kot2 dpt aura nk baca buku
.
.
.
.

.
.
.
segmen how-to-do kita ari ni ialah...

MCM MANA NK BUAT...
MEMBACA BUKU ITU SATU AKTIVITI MENYERONOKKAN?~
bacaan seterusnya adalah utk pemalas baca buku mcm aku...

1.STUDY GRUP
dolu2 aku pnah cuba study grup, ada org bleh baca buku dlm grup...tp aku mmg takleh buat study grup, satgi aku mnyembang... tp klu subjek kalkulus, study grup mmg mmbantu, klu subjek mmbaca...alamatnya wassalam. tp ada research yg mngatakan bahawa study grup dpt menjana minda di samping mengembangkan neuron2 otak utk lebih aktif...makna kata buat kita lebih bijak. so, nk buat study grup kna cari geng study yg mmg betul2 nk study. klu tak jd gossiper' grup

2.LEPAK KAT LUAR
ha...ni best! baca buku kat halaman umah ke, tepi padang permainan ke, bwh pokok sambil tgk pemandangan hijau (hijau baek utk mata k) boleh buat kita trigger nk baca buku dgn lebeh bersemangat..tu researcher yg ckp tau, bkn aku yg ckp. suasana yg nyaman, ada bunyi2 burung, pastu ada plak pokok2 yg merimbun...best tuh! agaknya bila kita ubah environment tempat bacaan, kita akan lebih fokus utk membaca. best gak kan, hampar tikar, pastu ada kudapan2 skit, sambil baca sambil mkn...mcm best kan, leh try! :)

3.COFFEE BREAK
aku suka kopi/nescafe/tea...buleh praktik..buat seteko teh, pastu ada plak cokodoq goreng, kerepek ke, buah pelam cecah garam belacan ke...pastu bwk sgala nikmat dunia tu ke tmpat kita nk baca buku. let say sofa kat ruang tamu...sambil baca buku dlm keadaan relax, dgn bersila panggung, tgn kiri selak helaian jurnal sambil tangan kanan gagau cokodoq dlm piring kat atas meja kechik sebelah tu..hmm, layannnnn~ jgn plak time tu ko psg tv, kantoi la xbaca buku, heh!

4.TIMING~BGN SEAWAL PAGI YG MUNGKIN
ha..ni aku pnah praktik time SPM dulu, menjadi! bgn solat subuh, pastu tak tdo dah lpas tu..baca buku sampai ke siang. time tu mmg rasa ilmu tu masuk je dlm kpala otak. org2 tua pon ada pesan kan... bgn pg2 bkk tingkap,bg rezki masuk. jgn dok mmbuta, satgi rezki lari. mak aku pnah bgtau kalau mandi pagi2 sbelom solat subuh, lagi sng ilmu nk masuk.
pnah skali 2 aku ikut, huu, xtahan sejukkkkk nk habaq kat hg~~~
ada rasionalnya mandi pg nih, dgr kata mandi pg ni leh kurangkan lemak kat badan, pastu segarkan badan....kira bagus utk kesihatan

5.LONTARAN SUARA
adik aku nabila mmg praktik cara ni, patut la beliau buleh 11A (tahniah bila). caranya adalah...baca kuat2. ingat tak dolu2 masa skolah rendah, cikgu slalu soh kita baca kuat2
"B A -ba, B I -bi, B U -bu, BA BI BU"
"C A -ca, C I -ci, C U - cu, CA CI CU"
xcukup di skolah,balik umah, punya smngat, baca lg kuat2 dpn ayah
hasilnya, mmg waktu tu kita bijak menghafal (waktu kita kechik2 la)
aku dok perati adek aku sorg ni, dia akan baca kuat2 dlm bilik, kdg2 kat tangga umah tu, mmg buleh dgr dia dok membaca. aku tak tipoo, siyes betol!
bila ditanya, "awat hg baca kuat2" nnti dia jawab "xmau bg mengantuk"
ha! keliarrrr (clear)!

6.BELI BUKU DAPAT CD SEKALI
la ni, klu kita beli buku rujukan, dpt skali dgn cd. klu boring2 buleh tgk cd, siap ada diagram bergerak la bagai. menarik tu, agak mngantuk buleh pasang cd. lebih fleksibel rasanya psl buleh pasang dlm keta, kat mana2 kita p, rasa nk pasang, pasang ja.

7.BOOK ONLINE ~e-book
skrg ni zaman dah maju, dunia dah berubah. plbagai teknologi dok ada. melalui book online, kita buleh chat dan bertukar pendapat dgn readers lain. takdelah busan sgt kan. buleh kawan lagi tu.

so...
kpada readers yg mencari kelainan dlm sesi pembacaan mereka...
ni kira mcm ideas to make reading a book more interesting...
dlm erti kata lain,
nak tak nak
sbnarnya kita kna enjoy mmbaca buku
barulah hasilnya kita buleh enjoy jugak
hehe!~

MyEm0.Com

*tp jgn lupa reading al-quran oso important okehhhh~

Membaca al-Qur’an adalah seafdhal-afdhal ibadat sehingga disebut bahawa al-Qur’an itu akan datang pada hari Kiamat sebagai pemberi syafaat bagi orang yang membacanya, sebagaimana riwayat Abu Umamah yang maksudnya :

“Aku pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bacalah oleh kamu al-Qur’an, sesungguhnya (al-Qur’an) itu datang pada hari qiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.”

ini-tak-dapat-disangkal-lagi

fut-note;
~aku dah bancuh teh seteko...so kiranya lpas ni aku baca jurnal dgn jayannya~amin!~

wit luf



12 comments:

JIJI YU said...

mueheh aku kalo mmbace last2 mesti buku tu ade dalam dakapan aku je..

aqish basir said...

baca al quran adalah paling penting
lepas stdy kalau baca al quran,insyaalh ape yng kkita stdy mesti masuk punye tau

Miecyber said...

Saya sekarang rajin baca blog jer...

Apa itu Skim Cepat Kaya ?

~naddy~ said...

jiji; sama la...ubat utk insomnia adalah baca buku, sure 'lesap' pastu

~naddy~ said...

aqish; betol, sgt betol...baca quran adalah salah satu pemangkin bila nk baca buku...:)

~naddy~ said...

miecyber; baca blog tak sama dgn baca buku...:)

♥cik cahya♥ said...

cahya susah ckit nak baca buku. buka je mesti gntuk. slalu klu stdy msti buat nota ringkas yg brwrna wrni. rujuk kt situ jew ;))

~naddy~ said...

haah, betol! tu time nk exam, mmg praktikal, tp b4 nk buat nota kechik yg rona-roni tu mesti kna bukak buku tebal tak hengat tu...hehe!

Hanis MY said...

wahhh cayalah bersemangat waja, naddy tak faham la tikus tu..mmg study pasal tikus ke huk2... kalau sylah baca jurnal ke buku pelajaran tiba2 dunia jd gelap gelita (dah kroh la maknanya haha...)

~naddy~ said...

haah! animal study...maka keja dgn tikuslah, xde tikus~xdelah data,xde data maka alamat tak grad la diri ini, hehe!

PokokHijau said...

Really like this post~! ;) thanks nad. part yg last lg xbleh disangkal2 lagi... BRAVO~!

err... selamat bekerja dgn tikus2 tu ya.. hehe.. =)

~naddy~ said...

shikin;heee~peringatan utk diri sendiri gak tu...
macehhhhh atas pesanan akhir...akn bkerja dgn seikhlas mungkin dgn 'mereka'..hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...