Tuesday, November 9, 2010

"i-hated-being-'who-i-am-' syndrome!!!"

muahaha! xleh belah kan entry kali ni. hehe~ well! ni pon utk diri aku sendiri jgk. kpd kwn2 aku. yg aku sayangi, aku dedikasikan entry ni utk korg.

hmm.. klu dah nama pompuan, bnda2 camni slalu jd prob, nak2 klu msa tu ada plak secret admirer yg asik dok lalu lalang dpn kita, ada plak katalis kat tmpt keja, lagilah bnda ni akn menyesakkan kpala otak. bnda yg aku dok berkias2 dr td adalah berat badan. isu berat bdan ni bkn org pompuan ja yg kena tempias, org laki pon ada masalah ni, cuma penerimaan individu tu berbeza2. aku bleh klasifikasikan bnda ni kpd dua. ada yg nk kurus, dan ada pula yg nk gemuk. manusia itu tak pnah puas hati. ada ja bnda tak puas hati. org yg kurus nk gemuk, org yg gemuk pula nk kurus. maka dlm dunia ni bkn sj ada i-hated-being-fat syndrome, ada jg yg terkena i-hated-being-thin syndrome...ngeh3x! terpengaruh dgn keadaan sekeliling dan juga persekitaran yg kdg2 bleh jd sgt mgjengkelkan, isu ini termasuk dlm kategori 18sx.

"jgn ada yg tegur aku 'sehat'"
"jgn ada yg sentuh isu berat badan"

"jgn ada yg berani panggil aku keding"
ada berani?

case 1;

Hi, I am underweight and I really want to gain more weight. Please tell me how.
*diagnosed as i-hated-being-thin syndrome

ada kwn aku ni...cantek, bijak, tinggi, lmah lembut, peramah plus sejuk mata memandanglah. kira segala-galanya baiklah psl kwn aku sorg ni, cuma dia dikurniakan badan yg kurus, maka beliau ni ingin sgt menaikkan berat badan dan berusaha sedaya yg mungkin utk menaikkan berat badan beliau. apakan daya stelah byk mencuba, tetap juga tak naik2 berat beliau. salah kat mana pon xtau.

klu tanya aku, ni jwpn aku,
"ala, metabolisme hg tinggi, dats y ssh nak naik, tp aku tgk hg ok ja, cumellll~~~"

klu tnya org lain mungkin ini jwpnnya,
"hg ni sakit kot...p check doc tgk".
"ala, ssh pa, kurus kan cantek".

"terimalah seadanya..."
.

case 2:

Hi, I am overweight and I really want to lose more weight. Please tell me how.
*diagnosed as i-hated-being-fat syndrome

ada kwn aku ni...cantek, bijak, tinggi, lmah lembut, peramah plus sejuk mata memandanglah. kira segala-galanya baiklah psl kwn aku sorg ni, cuma dia dikurniakan badan yg tidak kurus, yakni sedikit 'sehat" maka beliau ni ingin sgt menurunkan berat badan dan berusaha sedaya yg mungkin utk menurunkan berat badan beliau. apakan daya stelah byk mencuba, tetap juga tak turun2 berat beliau. salah kat mana pon xtau.

klu tanya aku, ni jwpn aku,
"ala, metabolisme hg rendah, dats y ssh nak turun, tp aku tgk hg ok ja, cumellll~~~"

klu tnya org lain mungkin ini jwpnnya,
"hg ni sakit kot...p check doc tgk".
"ala, ssh pa, 'sehat' kan cumell".

"terimalah seadanya..."
.

...mencari konklusinya...

sekiranya anda penghidap i-hated-being-thin syndrome,
anda perlu:

1.consume lebih calories setiap hari, mkn dr healthy foods dan pilih the right types of exercise. (dun be calories overachiever!)
2.slowkan metabolism anda ~ yakni hentikan segala jenis exercise. elakkan berjalan. abiskan masa anda dpn television, naik elevators berbanding tangga. peling penting, xpayah buat keja apa pon slpas anda mkn ~ sng cerita mkn-tido-mkn-tido.
3.minum byk air berkarbonat..pepsi,coke,sprite dan sgala jenis air bergas (teringin plak tiba2)
4.mkn byk junk foods ~ sgala cikedi, kepok, asam (terliur aih)
5.keraplah mengunjungi fast food restaurant, mknlah mcD, kFC, burger king, pizza hut dan makanan yg sama waktu dgnnya...(stress aku dgn entry kali ni)

sekiranya anda penghidap i-hated-being-fat syndrome,
anda perlu:

1.consume kurang calories setiap hari, mkn dr healthy foods dan pilih the right types of exercise.
2.cptkan metabolism anda ~ yakni lakukan segala jenis exercise. bykkan berjalan. jangan abiskan masa anda dpn television, naik tangga berbanding elevators. peling penting, mknlah berpada-pada dan jgn tido slpas mkn. (mkn ketika lpar, berhenti sblom kenyang)
3.jgn minum air berkarbonat..pepsi,coke,sprite dan sgala jenis air bergas. (ssh tol nk buat nih)
4.jgn mkn junk foods ~ sgala cikedi, kepok, asam (feveret nih)
5.jgn jadikan fast food restaurant sbg rumah ke2 anda, lupakanlah mcD, kFC, burger king, pizza hut dan makanan yg sama waktu dgnnya...(mmg stress aku dgn entry kali ni)

tp ingat kwn2, aku pnah dgr ada org kata 'when we lose 20 pounds... we may b losing d 20 best pounds we have! we may b losing d pounds dat contain our genius, our sense of humour, our humanity, our love and honesty'. stress dak?hehe!~~~

ok ok ok~~~ mesti u olls tertanya2 i dlm kategori mana...ngeh3x!~

aku...
adalah...
aku...
yg tidak kurus...
dan...
yg...
tidak...
sakit...

It's okay to be fat. So you're fat. Just be fat and shut up about it.

oppss!~~~


*tp biasala nama pon pompuan , kdg2 aku ada jg i-hated-being-fat syndrome. normal! lumrah alam... klu takde isu ni, bkn pompuan la namanya...ngeh3x!~~~(dahla naddy, d older you get, the tougher it is to lose weight, because by then ur body and ur fat r really gud frens,lol!).

pape pun u olls, kamoo2 adalah org yg sgt aku hargai, xkisahlah anda bagaimana..kurus ke, 'sehat' ke..smua kamoo2 adalah kwn aku. maka, terimalah seadanya...

~kurus tp xsakit...okla tu!~
~'sehat' tp xsakit...okla tu!~
yg penting mkn slagi boleh..huhu!

~mkn yg paling best apabila mkn tanpa tekanan

~mkn paling best apabila mkn dgn org2 yg happening dlm idop kita

Nmpk sgt aku suka mkn.

Oppss~~~


wit luf


10 comments:

Pumpkin Peroz said...

Dear hang naddy,
I realy realy love this post..
I use to have this hating being who i am syndrome but not anymore..
As i was told if realy want, to loose weight it takes some sacrifices and hard work..
iati told me, choose either one, either u give up ur food or u dun give up food and do lots and lots of excercise...I choose the second..I manage to shed a few kilos and loving myself..love u having friends like u guys..muahx~

~naddy~ said...

hehe~ luv u too dear...i luv u d way u r, ok~~~ mcm mana bntuk pon its ok dear...u ttp cumel d mata i,hehe!~ well, sdap kan manhattan fish tu hr, jom g lg yok!huhu~~~
(hmm, bkn hang naddy, dang naddy ok)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

aku pun ada belog gak...

hehheheh

~naddy~ said...

hehe! ok, i dh follow u, u follow i tak?

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

ai dah folo yu..tp awat pic ai tak kuaq? hehehhe ai dah letak link yu kat belog ai.....

rindu yu gak....

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

ai bangga jadi sorang budak yg gebu..dan sihat..dan tidak kacau duit sapa2 pun....hehehehe

avid gunner said...

gua ada sorang member dalam case 1. budak pompuan tinggi 155cm berat 35 kg. dah try weight gain, tak naik gak.

sampai sekarang kot berat dia tak jejak 40 kg. gua tgk ok jer dia. dia je paranoid nak mampus.

~naddy~ said...

mr avid gunner:
hehe! org lain paranoid kegemukan, kwn u paranoid kurus. ckp dgn dia, definisi sehat bkn bergantung kpd berat badan smata2. hidup sehat n get hepi lifestyle, ok la tu. kdg2 nk jadi sehat ni bkn faktor makan je, minda pon kna 'sihat' gak. positive thinking dulu...u can b paranoid but dun b overparanoid. klu xkena penyakit - sehat la tu! :)

W. Hidney said...

hahaha mcm tau jer sindrom ni

~naddy~ said...

mr w.hidney; u kot terkena sindrom nih...:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...