Wednesday, May 12, 2010

"Makan...bukan Melantak"~

ni semua mknn yg aku dah try kat kulim [rasanya semua aku try 2-3x, konpem sedap!] (^O^)
bila la aku nk p mkn lg, huuu!~٩(●̮̮̃•)۶

meal 1; HOTPLATE CHICKEN RICE

kat kulim yg aku tau ada bnda mkn ni hanya kat fud-cot kulim landmark centre je. lain tmpat klu ada pon, xnah try. dah la byk, murah lak tu, rm4.50 (letak telor tmbh rm0.70). mmg best la hotplate ni psl kuah dia likat, pekat, mantop! mmg best, kna try ni. dia letak ayam byk, cendawan pastu ada sayur lg, mmg tak kedekut kuah la. selalu aku tergoda antara nk mkn sizzling or nasi, akhirnya aku pilih nasi!(mmg ank kedah noh, xleh tolak nasi! (^^)

meal 2; ROTI ARAB

ni mmg takleh belah, harga murah. 1 biji harga rm0.50 aku sorg boleh bedal 2-3 keping. roti ni lpas kuar dr kuali, besar gedabak, skali bila mai kat meja, kempis dah. dats y, kna mkn time panas2. best la roti ni, lembut di dlm n rangup di luar. paling suka kulit dia, wala!~ ni selalu mkn lpas tgk wayang...on d way nk balik, singgah beli kat Abg E Capati. konsep kedai dia ala2 mamak gitu, servis dia lmbt skit la tp, maklom la ramai org. lagi nk tgh mlm, lg ramai. aku paling kagum bila tgk ramai mak pak bwk anak2 kuar mkn roti tgh2 mlm. best tgk suasana tu, hepi famili!~

* serve skali dgn gulai kosong~ tu pon terangkat abis..cuba klu ada ayam plak dlm mangkuk tu, mau 4-5 bj aku balun..:)

meal 3; KUEY TIAW SUP vs AIR LIMAU KASTURI (jeruk)

mimpi apa la mlm tu, sampai aku pesan kuey tiaw sup. hehe! mcm org skit kan, mknn kurang warna, tp bila mkn, best gak la rasa dia. portion dia sgt byk, sempat la aku rehat 2-3 kali sepanjang 'perjalanan' melantak tu. tgk harga la;rm5.90. saja nk try kat restoren puteri hang li po ni, hidangan kat sini chinese style. makanya jgn harap nk ada kaler mcm mkn kat kedai mamak ye.hehe!

*air ni sgt best, teringat kat air AVIRA yg aku mkn kat sg kob, huhu!

meal 4; LAKSA vs LAI-CI KANG

selalu aku mkn moi sup kat kedai ni, skali abis plak..makanya tukar menu n terus jd antu laksa, hehe! laksa satu!!!!~ dtg je laksa, baca bismillah, terus suap, pergh!! mmg best, pekat giler kot dia punya kuah, tak tipu! rasa dia punya isi ikan, mmg best la rm 2.50 siap dgn telor rebus sebelah dia letak, best siut!~pastu pekena plak dgn lai-ci kang dia plak kan, tgk dia punya tingkat2 tu, punya puas mkn! harga rm1.80, takleh belah, gelas besar tuh...marveles!~muah... ni mkn kat kedai dekat2 area stadium keladi, aku tak ingat nama apa...tp situ mcm medan selera, semua ada.

*tingkat 'kehidupan' segelas lai-ci kang
barli-kacang-selasih-agar2-laici 2bj-longan-cincau-kembang semangkuk
=semua dia taruk, hebat kan!

3 comments:

PokokHijau said...

Teringat kenangan di Kulim... Huwaaaa =(

shafa_lee85 said...

boleh ganti pengacara jalan2 cari makan la k0 nie...hahaha

~naddy~ said...

hehe~~ kat kulim sgt byk kedai mkn best2, rindu gak kat kamoo shikin
shafa, bolehka?layakkah? hehe~~~xpa la i jd pngacara dlm blog jek, hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...