Thursday, May 13, 2010

"It's not where u start in life, it's where u end up!"


situasi; kedai mkn...
xtvt; mkn-minum of coz
.
.
.
let say kita dah sampai kat kedai mkn, then order, pastu mkn...
tiba2...
rasa mknn tu xsdap
erk!
.
.
.
otak kita terpikir
.
.
.
"1)Ish, xsdap sungguh, buang la...sapa soh dia masak xsdap!"
"2) Awat la xsdap sgt ni, nk buang sayang, mkn je la, satgi mmbazir plak..."
.
.
.
mana satu pilihan kita?~
.
.
.
xpandai nk nasihat org, tp lately kerap plak aku ternmpk org mkn tak abis ni.
nape la xmkn bg abis, sian org yg xdpt mkn, apatah lg nk beli...
sedeh tgk mknn yg xabis, klu nasi tu bleh menangis, dah lama dia bgtau nape beli dia klu xnk mkn.
kdg2 aku rasa org kita ni terlalu mewah n senang dpt bnda mkn.cuba duduk tmpt org yg xdpt mkn, mau dgn tulang2 ayam dia kekah sekali. bnda ni klu dah jd amalan, ssh nk buang, org kedah kata suka 'tinggal bunga pinggan" (mode berleter dah aku ni...gomen~)
.
.
.
Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu pula adalah mahkluk yang sangat kufur kepada Tuhannya"
Al-Isra ;27
~
"dan ingatlah tatkala Tuhan kamu memberitahu demi sesungguhnya jika kamu bersyukur nescaya aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah berat " .
Ibrahim ;7
.
.
.
ni peringatan utk diri aku jgk, supaya tak mmbazir.
~
"It's not where u start in life, it's where u end up!"

*mkn bg abis kwn2, sian org somalia, afghanistan, palestin xcukup mkn....:(

4 comments:

Pumpkin Peroz said...

kite geng2 mkn licin..hehehe..
wohoooooo!~

Pumpkin Peroz said...

hello....
update leh x..huhu~

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

~naddy~ said...

tq mr bujang susah for d comments.really appreciated it. sama2 kita beringat dan sama2 kita mengingatkan antara satu sama lain. moga kita bkn dlm golongan yg riak. amin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...