Tuesday, March 1, 2011

"kenapa kita boleh layan citer korea/jepun 24 jam?~"

"org yg layan citer korea ni jiwang..."
"citer korea ni bkn ada mesej pon...asik chenta, chenta!"
"buang masa jer tgk citer korea ni, dah la episod byk2...tak larat nak khatam"
"citer korea?malas nk amik tau"
".....a d a a k u k e s a h....."
~tu dialog2 org tak minat citer korea okehh~


"best la citer korea ni, buat aku teriak(nangis) ja...sedey sungguh"
"ensemnyaaaa jang geun sukkkk....*wink"
"hahahahahahahahahahahahahaha! lawak la citer ni...hahahahaha (dgr sampai bilik sebelah punya gelak)
"weh hg, cer cari ost citer ni, lagu dia semua sedap2..."
~tu dialog2 kipas-ssh-mati citer korea/jepun~

ayat 1 = "sudah2la tgk citer korea tu, meh tulung masak kat mak lg bagus!"
ayat 2 = "p la kuar tgk dunia luar sama aih! anak dara 2 ekoq niiiii, haiz!"
ayat 3 = "ha! satgi mkn citer korea tu nah....."

~ha!tu ayat mak aku bila tgk aku n nabila asek memerap dlm bilik tgk citer korea~
(_ _")

"sat mak, nk abis dah citer ni...satttttt...."

selalunya kami akn turun tulung kat dapoq 15 minit kemudian
pastu dgr la mak aku ckp camni...

"ingatkan kenyang dah dok mngadap citer tu 24 jam..."
~~~erk!~~~
nah! hebat kan hjh fuziah, beliau klu jd juri AF, mmg sakit la bdk2 AF kna tadah telinga

ha! tu ada la tu dok kutuk aku kat belakang
aku tulung la mak aku masak
...cuma lmbt skit ja aku p tulung
~~~hehe!~~~

"kenapa kita boleh layan citer korea / jepun 24 jam?~"
(u n t u k k i p a s - s u s a h - m a t i c i t e r k o r e a / j e p u n)

e n t a h
( a n g k a t b a h u )
tu org yg tak minat, jwb mcm tu la

klu tnya aku...

citer korea n jepun
dua-dua best klu kna gaya...
aku suka citer jepun psl citer dia dlm 10 episod ja..(paling byk pun)
1 hari buleh abis!~
klu citer korea plak, aku suka tang lagu2 dia...
even byk gila episod (kadang2 leh sampai 23 episod)
at first mmg rasa mcm "bila nk abeh ni...."
tp bila dah episod tgh2...kita jd trigger nk tgk sampai abes
tu yg jd sampai 24-jam-mengadap syndrome tu

~ k e t a g i h ~

ni antara faktor2 tegar knapa aku buleh layan citer korea/jepun 24 jam

1. c e r i t a
penulis skrip citer korea/jepun ni mmg study/kaji apa mesej yg dia nk sampaikan. contohnya mcm citer 1 liter of tears ~ term2 sains yg dia guna mmg betoy n symptom2 penyakit smua dia tunjuk dlm citer tu. kira mcm satu dokumentari pesakit plak aku rasa. bagus citer mcm ni~bg pelajaran kat penonton. aku tak bedal semua crita, aku hanya tengok citer yg buleh diterima akal n cerita yg 'complete' sampai abis. maksudnya klu hero heroin berchenta tu, aku nk ending dia sampai kawen, dpt anak...org jahat plak terima hukuman ka, mati ka...kiranya xdaklah citernya tergantung n menuntut aku utk berfikir apa yg jadi kat hero, heroin, org jahat. ingat lg betapa kechewanya aku tgk citer memory in bali. ada kot 5 minit aku terkedu dek kerna ending dia ~ hero, heroin, hero ke2 mati...semua mati!~
::h o p e l e s s::

2. h e r o / h e r o i n
aku akui la, kebanyakan citer korea/jepun yg aku ada bergantung sepenuhnya kepada pelakon2nya. hero ensem n heroin cumel tu kredit utk citer tu. klu ensem n cute tp tak reti berlakon, punah gak cerita tu kan. so, klu kata aku ni jiwang dok tgk hero ensem, ok la tu..dari aku dok jiwang tgk heroin comey, lain mcm plak, hehe!~
~oh! jang geun suk~
~oh! hyun bin~

3. l a g u / o s t / s o u n d t r a c k
ha! ni mmg tak syak lg. selalunya citer korea/jepun ni mai skali dgn pakej lagu ost. klu cerita meletup, lagu pon ikut meletop sama. pakat dok amek buat ringtone. tak caya, cer tnya peminat2 citer korea nuh...
.
.
.
(tp...aku dakkkk...hmm)

4. l o k a s i c a n t e k
semua cerita mmg ada ketengahkan pemandangan2 cantek kat korea/jepun tu. siap ada snow lg. tu yg buat kita pon mcm..."wahhh, canteknya! bila nk buleh p nih..."
klu cerita lama2, nnti dia buat kat istana korea, old skool abis tp cantek dia punya banggunan.
tuh!~pulau jeju tu paling popular kot, hampir semua cerita buat kat situ
tu cara depa promosi negara depa nk bg kita p tempat depa
melalui drama2 cam ni la, kita pon rasa teringin nk p tgk

5. c o s t u m e
cuba tengok baju hero/heroin pakai, pergh! update abis. cantek je apa yg depa sarung. kna la dgn watak. klu watak korporat tu, ensem je pakai suit. klu watak pemuzik tu, glamer abis.
kita kat m'sia ni pakai mcm tu, pakai buat org gelak ja la. ya la, depa kat sana tu sejuk, mmg la berlapis2 baju pakai, pastu siap pakai kot labuh dgn but panjang.
cer bayang kita kat m'sia ni pakai.....
"bayanggg...kannnn"


....tak yah bayang la....
pelik!
tgh2 panas lit-lit tu hg buleh pakai baju tebal2...gila ka apa...

...............................................................................................................................

tp dlm dok suka tgk citer korea/ jepun ni, mmg tak leh lari la dr pemikiran2 skeptikal
contohnya mcm.....

1. hero ensem, kaya, smart bergaya leh jatuh chenta dgn heroin yg miskin n selekeh....hmm
2. chenta 2 darjat....mak hero halang hero dr berchenta dgn heroin...
3. hero/heroin ke-2 plak mmg bkn saingan hero/heroin..nmpk mcm
"patutla hero tu pilih heroin tu.."
"padanla heroin tu pilih hero tu.."
...itu namanya aura ye kwn2...
ahaks~~~
4. ala! tak pyh ssh hati, hero/heroin bersatu punya la nnti...aci tengok la!~
5. hero/heroin jatuh chenta kali pertama...jupa sekali ja, terus berkenan sampai asek jupa muka tu ja p mana pun.
k e b e t u l a n y g m a h a s u n g g u h ! ~
6. chenta sejati yg bkn maen2. hero kaya sanggup buat apa sj utk dpt chenta heroin...termasuklah duduk kat luar umah, dlm snow yg tebal, sejuk-gedi sampai la heroin 'cair' dek kerna tak sanggup nk tgk hero kesejukan di luar...tuh! mana nk cari?
....cet!~....
7. hero mengalirkan ayer mata yg berjurai2 mcm paip ayer tahap tak hengat
dan kita yg tgk ni plak kata....
"laaaa, kesian sungguh la kat dia.....tuh! teriak sungguh tuh..."
...pastu kita pon pakat teriak sama...

~ s o t y p i c a l ~

t a p i
...dok tak serik tu la...
...dok tgk lg...
...nk buat camna lg kan...
...dah suka...

nostalgia time di uitm nun jauh d utara...

saat2 awal ku kenali apa itu cerita korea...
huahua! siyes nostalgia klu nk cerita
ada skali, aku exam 3 paper berturut2
killer paper plak tu
stay up mlm2 tu toksah nk kata la
nescafe berbungkus2 dgn roti gardenier
bekalan nk stay up la tu
hari ke-3 aku dh jd mcm zombie dgn mata panda
lpas je exam paper ke-3, terus cover tido
bgn je lpas tido yg 'jauhhhhhh'
bgn mngadap citer korea...
sekali dgn rumet aku 2 org dok mngadap lepas gian
sepnjang study week, kira tak tgk tv la
kena 'posa' tak tengok
apatah lg tgk citer korea ni ~lagha katanyerrrr
hehe!
~

setiap citer korea ada lebih dari 15 episod dan setiap satu episod pula amek masa 1 jam
nk jadi cerita,pernah terjadi, 3 bilik buka serentak dan 3 citer tayang serentak

"sapa nk tgk citer A, p bilik sebelah"
"sapa nk tgk citer B, p bilik c minah"
"sapa nk tgk citer C, boleh lepak bilik ni"

hampa bayangkan la lama mana kami boleh tgk citer tu
pakat angkat comforter n bantal masuk 'bilik tayangan'
klu berenti pun cuma untuk solat dan makan
kira mcm non stop la tgk crita tu...
kami panggil...
m a r a t h o n
tapau bwk balik mkn bilik
sambil mkn sambil tgk,
paling best sekali...
pakat teriak ramai-ramai
haru sungguh!~
hehe! ingat2 balik, mmg lawak

adessss~rindu geng teja
teja itu kolej kediaman

keadaan yg sgt genting utk external hard disk yg berkepadatan 320GB.
~fully-loaded~

byk cerita dah kna buang...terpaksa, klu tak, tak leh masuk cerita baru, haiz...
~hampir 95% citer korea/jepun~

"11-12mac ni dgr kata ada computer exhibition kat PISA...betoy ka?"
"ahah!~"

"masa utk dptkan external 500Gb kah?
"ke dah tiba masanya utk external 1Tb?"


ah ha ha ha!~
ah ha ha ha!~

(sila gayakan gelak itu dgn gaya sin-chan)

n a f s u r a k u s s e o r a n g n a d d y


fut-note;
1. aku baru ja khatam citer Secret Garden dgn Sapuri (cerita lama) :p jatuh chenta berkali2 dgn
c lesung pipit~hyun bin n si cumel kame kat-tun

2. dlm playlist song dlm keta aku~ tersusun lagu2 SHINee ~i heart...
~gara2 terjatuh chenta dgn persona suara Kim Jonghyun ...
3. ....jgn lupa best-ever Big Bang~



entry i n i t i a d a k e n a m e n g e n a d g n k e m e n t e r i a n p e l a n c o n g a n korea



wit luf


12 comments:

FarhanaDr said...

Whoaaa!!! Ni memang kipas susah mati cite korea dan jepun.. Good point.. Betul sangat.. Walaupun so typical but yet we still fall in luv with korean drama.. Haha.. :))

Dream High dah layan dah? Yang tu pon best.. Suka dekat JYP dan kroni-kroni.. :))

najwa's said...

hehe tak minat le yang. :P minat citer omputih lagi.

JIJI YU said...

dasat ni...aku pon tak dasat camni

~naddy~ said...

farhana; kannnn....
dream high? ooohh! tak tgk lg, nnti nk check citer lagu mana, hehe

~naddy~ said...

najwa; i citer apa pon semua layan....asal best! :)

~naddy~ said...

jiji; dasyat ke?aku leh control lg nih...hehe

akmalhilmi said...

aku tgk sbb kene paksa weyh
huhu
mbe2 aku sume tgk
laki lak tu
hahaha

~naddy~ said...

akmal;tak salah aih laki tgk pon...
sweet pa..hehe!~

Anonymous said...

gila banyakkkkk...muehehhe......boleh la kite buat sistem barter...external aku 500 gig ne..hahaha

tqah~

Encik Psychopath said...

saya suka tgk hidustan. jadi kenapa ?

Youjie said...

wehuu..kak naddy memang!!!!!

facchan said...

me approve!! XDD

http://media.tumblr.com/tumblr_lllvtfYTV01qbjwzj.gif

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...