Sunday, January 30, 2011

"menulislah anda sebelum anda dituliskan~~~"

tertarik dgn tajuk artikel kechil dlm kosmo ari ni...

"MENULIS DGN TANGAN BAIK UTK OTAK"

yg aku highlite...
"hasil ujian mendapati peserta dr kumpulan yg menulis dgn tgn mmpunyai keputusan yg lebih baik dlm ujian berbanding org yg menaip d papan kekunci"

hmm, otak melayang sebentar...
teringat zaman old skul dulu

dulu masa skolah, aku bkn dlm kategori rajin membaca,
aku hnya rajin menulis...
salin nota...buat cantik2...
baca...jarang2
hehe! aku mmg mls membaca
tp nota aku cantek, elok sampai hujung tahun sbb jarang bukak
kwn2 pun rajin pinjam
bapak aku ckp "klu nota ja cantek, tp xbaca ...xguna jgk"
dsbbkan tak rajin membaca...aku hnya ingat nota apa yg aku tulis sj
dulu masa skolah, aku tak sempat nk study, bz dgn aktiviti skolah smpai ke ptg
mak aku pnah kata "amboi anak dara ni, p skolah nmpk bulan, balik skolah pon nmpk bulan aih"
tu dia ayat perli mak aku bila pukul 7 aku baru sampai umah
keja skolah byk gila, slalu buat kat skolah siap2, abis buat, bru balik umah
kiranya balik umah tu hnya mkn tido je lah
harap nk baca buku...mmg tertiaraplah
sampaila peperiksaan besar
aku hnya buat latih tubi byk2...
sbb tu result pon ok-ok ja, takde gah mcm org lain
aku xmenyesal, psl mmg aku xpulun mcm org lain...
padan muka aku la kan
tp...
alhamdullilah, dsbbkan aku rajin menulis
takat ni aku xkecundang lg dlm exam
~hasil gerakan tgn membawa kpd ingatan ke otak

bila baca artikel kechil ni, baru aku sedar yg menulis dgn tgn mmbawa seribu kebaikan berbanding menaip
at least klu xsempat baca buku, ada jgk 'bekal' hasil dr menulis kan
apakan daya, skrg dunia teknologi
'smuanya di hujung jari anda'
mungkin itu silapnya...

aku baru sedar, bila kat uni, masa aku menulis dgn tgn amat sedikit
klu pon aku menulis, aku hnya conteng2 jurnal n buat bulatan atau arrow utk menandakan tempat yg dah aku baca
ya la, smua printed hand-out, mudah sungguh ngaji la ni...
balik baca ja (tu yg aku malas tu)
naseb baek, dlm planner aku tulis tgn wlaupon tulisan huduh nk mampus
tp kadar aku menulis tgn amatlah sedikit..rare...aku sedar

ada penjelasan saintifik knapa menulis lebih baik dr menaip, secara biologinya..
menulis dapat meransang byk sel kat RAS (reticular activating system)
RAS ni mcm 'penapis' dlm otak kita~ dia proses, kemudian dia akan pilih maklumat mana yg perlu dan xperlu. sel kat RAS tu nnti akan antar signal kat cerebral cortex. kira mcm satu alarm yg akan bg kita fokus apa yg kita nk tulis lpas kita baca. so, benda2 ni buat otak kita aktif. (buat2 fhm ja la ye..tnya cekgu biologi klu nk fhm lg. sng cerita menulis ni buat otak kita lg aktif)

oooo, patutla waktu aku kechik dulu mak bg kertas n pensel, pastu dia soh main2 dgn pensel tu. suka hati nk conteng ka, nk koyak ka...takpa mak tak marah. sbb waktu budak2 seusia buleh pegang pensel, waktu mcm tu otak kita paling aktif n ilmu sng masuk dlm kpala otak. lama2 dr buleh tulis satu perkataan, mak akan bg satu perkataan lain, so lama2 buleh buat ayat. ooo, reasonable rupanya. kpd mak2 yg tak bg anak2 dia conteng2 kertas takut kotor n semak umah, better bg anakmu aktif menconteng, takpa...smua tu proses utk stimulate cell otak, nk bg pandai.

lpas ni, luangkan masa lpas membaca, tulis nota kechik supaya otak kita lebih aktif drpd biasa. jgn asik menaip ja sampai nnti tulisan koi huduh pon kita tak sedar...(aku la tuh...)

*peringatan ini utk diri aku jua

MyEm0.Com
fut-note;
~masa aku conteng dinding umah waktu umur 5 thn, teruk aku kna rotan..heee! aku conteng dgn marker pen kaler hitam...hehe! xcerdik sungguh time tu kan...

wit luf

18 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh good! Thanks 4 sharing, pasni I nak suruh anak I main conteng2. Selama ni pun klu diorg menconteng perabut ke rumah ke, kami cuma marah2 manja je.

Bintun Sazali said...

wahhhh!!! best3. dulu sy suka sangat tulis2 . Tapi zaman dah berubah. Sekarang sy suka taip2 pulak. camne. :(

Sume nak kena wt dengan typing. Assignment, sme typing. Nota sendiri? lg la jgn harap. setakat dlm kelas kuliah. Setakat itu shj bertulis tgn. Yg lainnya, print out jer. Haisyh..Kadang2 kemdahan teknologi bisa merosakkan minda.

Great post sis! :)

Dark Half said...

sekarang ni bukan menulis je main tekan2 kibod, lukis2 pun dah main digital

JIJI YU said...

menaip dengan tangan jugak kan..kekadang je gune idong..hehe

~naddy~ said...

miss mirror;hehe! jgn marah klu anak akak conteng dinding, tak pun sedia la kertas lukisan yg besar2 nih, bdk2 skop penglihatan bsar, dia xsuka bnda2 kechik ni.hehe!

~naddy~ said...

bintun sazali; xpa, at least menulis jg walaupon satu ayat.klu jd student skrg, mcm gitulah gayanya. xleh nk elak. cuba buat nota kechik after baca, nk ingat dgn mudah mcm tu la. tiap org ada cara nk mngingat nota. ada yg baca skali, dah masuk dlm kpala, ada yg kna buat nota baru ingat. so depends la :)

~naddy~ said...

dark half; haah!smua dah mudah la ni, edit-dopy-paste jek skrg. so mana originalitinya....:)

~naddy~ said...

cekgu jiji; amboi menaip pakai idong ek..hehe! mmg menaip pakai tgn, tp keberkesanan mngingati tak sama mcm menulis.

.:padie_eyla:. said...

btol2. skrg lebih banyak menaip. notaa pon print jee. jarang nye pegang pen, pensilll. baru sedar. hehe

~naddy~ said...

kan...skrg mudahkan jd student, tp jgn sampai lupa feeling menulis tangan sudahlah, hehe!

AIMAN said...

habes tu kena stop blogging la? heh..
jom karang novel 540 muka surat guna tangan :P

~naddy~ said...

hehe!tidaklah begitu, aiman nih...cuma tmbh slot dlm idop kita je, at least karang la 2-3 ayat dlm diari ke, buku nota ke, menulis dgn tgn ye, bkn menaip..blogging@menaip ni mmg xleh elak la. hehe

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

bapak aku ckp "klu nota ja cantek, tp xbaca ...xguna jgk"

saya sokong ayat cikgu razali...hehhehehehe

She's retarded said...

nasib baik cikgu bagi banyak hw.
kekeke

Encik Psychopath said...

kalau blogspot boleh handwriting, da lama da.

~naddy~ said...

ro sahabatku; ooo! sokong aja hg nih, cet!

~naddy~ said...

she's retarded; hehe! seb baek noh, klu dak...kurang bijak sampai bila2...hehe!

~naddy~ said...

inchek psycopath; tu la kan..tp la ni da ada pen yg sambung terus ke labtop, so apa yg kita tulis tgn direct transfer ke scree. hebat kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...