Monday, January 24, 2011

"diriku 'alergi sepi' rupanya"

"adessss, gatalnya muka...."(aku tak gatal dlm erti kata sebenar k)
"kruk-kruk-kruk" (tu bunyik aku garu, bkn bunyik aku mkn maruku, naik abis rashes kat muka...mcm sopak garam dah muka aku ni...)
"nad, apa jd kat muka hg?merah2 dah ha pipi...." (merah2 bkn psl aku blushing, tp sbb sgt itching~rashes)
"haaaaaaa.....'berenti sat'....haaa!chiummmmmm!" (tu bkn aku panggil hashim...tu bunyik aku sneezing )
"koh!koh!koh!" (tu bkn aku pnggil org nama Koh, tu bunyik aku batuk kong-kong, dgr mcm paru2 nk pecah)
"tu yg dok tonyoh mata tu, buat pa?"~~~gatal, tu yg tonyoh...(redness of the eyes)
"penat la weh..." (shortness of breath, kurang oksigen, tu yg penat nk bernyawa)

dialog2 di atas adalah benar belaka, bkn watak stereotype mahupon sampingan, melainkan yg benar sahaja...

antara symptom2 allergy yg dialami aku,
(org lain, symptomnya mungkin kurang @ lebih);


1. batuk (aku dah batuk 2 bln)
2. selsema + bersin xberhenti
3. muka naik ruam + sgt gatal
4. mata gatal + merah
5. ssh bernafas

aku dah investigate kes aku ni..(ala2 CSI tu)
ni naddy sanders buat analisis..hoho!~ (perasan awek greg sanders, huahua!~)

he is hot, isn't he?~~~heee~
~menareknya beliau d mata ku..huuuu~

MyEm0.Com

...baeklah..fokus...fokus...

hypothesis utk faktor2 apa yg mnyebabkan aku allergy;

mungkin....
1. eksperimen aku melibatkan tikus - terdedah dgn bulu, darah, kencing, tahi...bnda2 kotor...
2. kadang2 aku xpakai mask bila handle tikus, tp aku pkai glove
3. aku tak imun dgn allergy, body aku hypersensitif terhadap bendasing
4. mask yg aku pakai xsesuai..N95 tu ada nosepiece getah, rupanya getah tu klu kna kat kulit aku, menghasilkan rashes kat kulit sekitar mask tu...haiz, super-duper-complicated life...

flash-back tebiu antara aku dan dr akbar (klinik panel) 2 minggu lpas;

1st dating;
:: aku p klinik stelah batuk yg mnggila dan jg dmm xmau kebah ::

beliau; bila sy dgr kamoo breathing (guna stetoskop), ada bunyik skit nah...kamoo ada history of asthma?
aku; ehhh, takdak. famili sy sorg pon takdak asma...(muka cuak gila)
beliau; hurmm, batuk lama mana dah?
aku; lama dah, lebih 2 bln, bila mlm koi menjadi-jadi...
beliau; hurmmm...(dia tgk kad pesakit, ada data2 bagai smua...) ohh! kamoo buat research, animal study?handle tikus?
aku; haah...
beliau; sy rasa kamoo ni allergy nih...pakai mask tak masa handle tikus?pakai glove tak?
aku; ...errr...pakai...er kadang2 ja pakai mask, glove sy tak tinggal doc...
beliau; kamoo mcm ada symptom utk acute asthma,
ok, sy bg kamoo ubat utk 5 hr, after 5 days lega ka tak lega ka, mai balik jumpa sy k. kita tgk camna.

2nd dating;
::after 7 days (ada hari aku xmkn, hehe!), kali ni aku p klinik dgn complete cough+flu+fever=ultimate!::

beliau; kamoo mkn ubat tak nih?
(ish, dr akbar ni, semalas2 aku mkn ubat, xdela aku xdgr ckp xmkn ubat..haiz)
aku; mkn doc...ni selsema xmau berenti plak, heeee~~~
beliau; hmm, ada dmm skit nah (dia check suhu)...ok, sy bg ubat lain plak. kita tgk camna plak nnti...:)

ok, ubat tu berkesan...baek dmm, baek flu, batuk ja tak hilang2, tp kurg dah, bunyik mcm dlm gua pon kurang dah...heee!~~~
*macehhh dr akbar, baek gila beliau, lembut je ckp...
bak kata kwn aku "haizz, tgk muka dr akbar saja pon leh jd baek tnpa mkn o-bat.."

okehhh!~fokus, fokus!

berbalik kpd analisis... bdasarkan kpd smua data2 di atas, aku boleh simpulkan di sini bahawa...
-selama aku buat eksperimen, aku terdedah kpd sgala bentuk ancaman penyakit
-slama aku buat eksperimen, aku harus berwaspasa, jgn sampai kna kencing tikus dah la...
-selama aku buat eksperimen, aku harus menitik-beratkan sgala precaution -pakai glove n mask
-selama aku buat eksperimen, aku harus mngurangkan kadar masa aku dlm lab yakni waktu berkualiti ja dlm lab, waktu lain xyah dok galak tgu dlm lab...

klu xde langkah pencegahan;
JANGAN HARAP NAK BAEK SEGALA PENYAKIT TUH!

fut-note;
1. aku dh mkn ubat flu balik dr lab td...skrg aku ke'mengantuk'an
2. ari ni aku xcam-whoring...gmbr xlawa...muka penuh ruam, stress!

3. bahasa utara , tonyoh=tenyeh=sapu, koi=makin...:)


wit luf


4 comments:

JIJI YU said...

dasat nye ko..mmg salu camni ke ek..caring tol aku..syafakillah..

~naddy~ said...

slalu gak la, time cuti aku sihat la..time aku buat lab mmg sakitlah..hehe! ko mmg caring pon kan..:)

armouris said...

lagi info tentang kencing tikus di SIHAT SELALU - Kencing Tikus (Leptospirosis)

~naddy~ said...

armouris;thanx atas ingatan. mintak dijauhkan la dr pnyakit2 tu...haiz, nauzubillah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...