Saturday, January 29, 2011

"o t a k k o so n g - t a k d e r - i d e a~~~"

arghhhhh! aku xde idea nk menulis!
cuti sabtu ahad...arhhhhhh! nk poya-poya!

premis 1; aku baru dpt balik draft paper nk publish dr svisor aku~bru abis review, haiz!
premis 2; svisor aku nk by next week ~draft ke 2
konklusi; aku mmg tak dpt bercuti dgn tenang esok n ahad, haiz!

balik dr jupa svisor, terus aku menuju ke gerai apam balik...
alaaa..akak jual tu dah kemas2 gerai "dah tutup dik, mgu dpn mai plak nah"
ish! tgk jam...patutla, dah kul 6...
lalu kedai beger...hmm, sdap gak beger..
"beger daging 1 nah"
...lpas 10 minit...
byr berger then balik bilik terus
::makan::

ubat stress = makan

tp stress xhilang, camne?

knapa bila stress kita rasa nk mkn?

e m o t i o n a l - e a t i n g

"sbb bila kita stress kita akan tingkatkan kadar cortisol (hormon stress) . cortisol ni tak bahaya tp bila excessive buleh membawa byk masalah..salah satu masalah ialah, kita jd sgt craving nk mkn bnda2 manis n masin (itu yg aku slalu cari apam balik lpas jupa supervisor aku). tp bila consume terlalu byk mknn masin n manis, anda akan mengalami berat badan berlebihan."

hoh!!! lg stress kalau weight gain...hehe!~

so, kna buat apa klu stress?

(kamoo? ye kamoo! yg terkebil2 dpn screen nih! jwb soalan nih...)

kna buat apa klu stress?

"exercise?"

tepat skali!

"exercise dpt mnurunkan kadar cortisol dlm badan n meningkatkan tahap endorphine (hormon gumbira). slain itu bila kita exercise, kita sedikit sebanyak dpt melupakan tekanan yg kita hadapi."

fut-note;
1.slagi nama manusia nih, stress ni mmg takleh elak
2.ptg td lpas mkn beger, terus ajak diorg g main badminton, hehe!
3.svisor = supervisor

kat tasik harapan yg tak berharap~~~

wit luf

4 comments:

PeNgEmiS dUniA said...

saba ye , besela keje kan :)

Rie said...

nice photo edit :)

nub said...

tang eksesais tu ceq mleh.. hihihi

~naddy~ said...

incek zulfadhli; tgh bersabar la nih...hehe!

rie; arigato gozaimasu!~ :)

nub; awat cek malaih~~~toksah malaih naa...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...