Wednesday, January 26, 2011

"hey! wut's ur problem, lelaki?!~~"

ptg td hujan, suppose mlm ni sejuk skit
pehal aku tetiba jd panas semacam je ni
bengang kat org pon ada
rasa cam nk telan org pon ada
pehal dgn aku nih
cuba cerita skit
cer citer...
cer citer...

"nk citer serba salah
tak citer pun serba salah"
"ko citer je la, mana tahu kurang skit beban yg dtanggung"
"haah la, hg citer la, kot la buleh tulung mana patut"
"ala...xde mende"
"citerla..."
"citerla"...
.
.
.
"citerla!!!"

"ok,ok aku citer..."
~e m o t e t i b a~
...........................................................................................................................................

~b e r i t a n a d d y~

dewasa ini, fesyen bertudung di kalangan remaja perempuan semakin rancak diperdebatkan. pelbagai reaksi dan pendapat diperkatakan di khalayak ramai. apa yg menarik, gaya bertudung ini memberi satu anjakan paradigma dalam industri tekstil mahupun dunia fesyen itu sendiri. fenomena ini sedikit sebanyak memberi seribu satu kelainan dan variasi dlm berpakaian. satu kaji selidik yang diadakan secara rambang di USM pulau pinang, hampir 65 peratus pelajar siswi pernah memakai dan memiliki sekurang2nya satu shawl atau selendang. ini menjadi satu faktor bagaimana fesyen bertudung ini meningkatkan lagi aktiviti jual-beli shawl di kalangan pelajar. walaubagaimanapon, maseh terdapat segelintir individu2 yg berpendapat fesyen bertudung ini bknlah sesuatu yg perlu diketengahkan dan dibanggakan. ikuti laporan berikutnya mengenai individu2 kolot lg berfikiran cetek. dang naddy melaporkan utk bilik berita. kembali ke studio....

~i k l a n~

...........................................................................................................................................

ok, tutup tv...
sesi luah-telan-perasaan

.....ok....

buleh mula!

MyEm0.Com

aku xfhm pasaipa ada org laki yg xleh terima atau pon tgk pompuan bergaya dgn shawl...
awat, pelik ka tgk kami pakai lagu ni?
shawl=tudung=tutup kepala kan..
apa masalahnya cek? heran sungguh. jalan skit, ada yg pandang. bkn aku marah klu ada yg pandang, jeling ke apa ke...tp klu setiap pandangan atau jelingan tu disusuli dgn ayat2 dan cakap2 yg berbaur belacan dan cencaluk, geram jugak. rasa mcm nk lempang pon ada. disebabkan maseh dpt berfikir dgn waras, dan mungkin org tu 1st time tgk pompuan lawa pakai shawl (okehh, statement perasan skit kat sini), aku simpan dulu tapak tangan dan kederat nak melempang tu. terganggu-gugat aku n d geng nk mkn kepsi. stress tau tak.
tgk org mcm nk telan satu, mngumpat satu, pastu klu mngumpat dlm hati xpa, ni dak...ajak geng satu meja kutuk sekali, pastu pandang2 lg...ish ish...buat dosa kering ja kan.
apa masalah depa nih, nk otograf ka?
nk kenalan ka? (kwn2 aku mmg gojes pon)
nk apa sebenarnya ni?
kami pakai seksi ka?
kami pakai terdedah ka?
heran bin ajaib ni...
xfhm...

peristiwa bln lepas...

"u, ada 1 blog ni kutuk pompuan2 pakai shawl lilit2 ni, u..tgk la..gila kan..mcm xde keja nk buat"
"ala hg, nak up traffic la tu, xterkesan pon...."
"dia ckp mcm2 kat org pakai shawl..."
siyesly, aku tak terkesan langsung masa tu, sbb aku rasa xkena kat muka aku sgt...
masa tu la...tp membe aku penjual shawl, sian la dia...dia terasa la skit bila baca blog org tu.

tp td...
dpn mata...telinga menangkap...

"ai, meriah aih..."

ayat tu buat aku n geng menyirap!
sambil lalu tu buleh kata lgu tu...
xtau apa yg cuba beliau sampaikan
meriah apa?shawl?warna striking?aksesori berlebihan?
meriah yg bagaimana dia maksudkan?
stress kan!
dah la tu...beliau n geng pandang2 n senyum sumbing kat kami bertiga
w u t - t h e - t u t
hg xpnah tgk org pakai shawl dgn pin bunga kat atas kepala ke?
kesian sungguh...
p a t h e t i c

MyEm0.Com

ada org mcm ni la, xlama...yg baru pakai tudung xnak pakai tudung
ada org mcm ni la...yg dah pakai tudung, elok2 ada confident, terus down

i was like...
knapa harus mmpertikaikan niat n tujuan bertudung
(kamoo! ye kamoo... yg dok prejudis dgn pemakai shawl stailo)

baca, faham dan fikir

"ada kwn aku sorg ni tak bertudung, free-hair, tp disebabkan fesyen bertudung-shawl ni, lama kelamaan, timbul niat dia nk bertudung. mmg pada awalnya niatnya bkn kerna nk menutup aurat, lebih kepada trend semasa. dia kata cantek. so mula dr zero, mula2 pakai shawl 'selepang', pastu ber-pin, pastu shawl diturunkan lpas dada, then lengkap menutup aurat. mmg mengambil masa...tp, pernahkan kita terpikir, mungkin selepas 2-3 bln, 2-3 tahun, dia menutup kepalanya dgn shawl yg 'meriah' tu...niatnya berubah dr nk berfesyen kpd menutup aurat kerna takutkan Allah. kita bkn sesapa nk mnghakimi niat seseorg memakai tudung. please la jgn judge-mental org lain"

"ada kwn aku sorg ni plak, mmg dah bertudung...comel orgnya. dia rasa sgt tak konfiden dgn dirinya. dia ubah gaya bertudung - pakai shawl, sesekali bergaya, lilit2 shawl dgn aksesori bagai. dia mengaku dgn aku, bila dia pakai shawl, lilit2 pastu letak pin bunga kat tepi kepala, serta merta confident level dia tinggi. dia rasa dirinya berubah ke satu tahap yg lebih baik. drpd seorg yg malu2 kucing menjadi seorg yg berani ke depan. semuanya kerana dia mngubah cara memakai tudung. bkn semua org ada built-in confident ye, kdg2 kita perlu berubah utk menjadi lebih baek, berubah dgn cara yg terbaek"

s e e - i - t o l d - u

aku xsalahkan lelaki2 yg bertindak sebagai geng provok kpd pen-tudung stailo ni, mungkin mereka 'culture-shock', tiba2 ada minah2 stailo yg berfesyen ala2 alien (ntah kat mana alien pon aku xtau), mungkin juga perubahan ini terlalu mendadak...sampaikan diorg rasa tak secure (haha! lawak la plak kan...apa yg tak securenya?bkn nk ajak bersilat..)
ataupun, mereka2 ini mmg dr kalangan yg tidak dapat menerima perubahan...
tu kna p blajar critical thinking...xpon, duduk senyap2 pastu muhasabah diri...
"aku ni dok tak setuju dr awal ni pasaipa...apa kena dgn aku?"
cer tnya diri sendiri lagu tu...

~ p e n a t - a k u - m e m b e b e l ~

fut-not:
1. aku terus tdo lpas aku post entry ni...penat giler meradang kat org
2. pemakai shawl , b urself...pakai je shawl mcm pon, asalkan tutup aurat
3.blogger2 yg dok kutuk pemakai shawl ni, klu nk tegur...tegur baek2 la...xyah nk samakan kami dgn alien ke,
ape ke...kdg2 mesej xsampai psl byk sgt condemn bkn2, hehe!~

wit luf


9 comments:

Rie said...

depa xpakai shawl
mne la tahu kann

*eh..macam aku pakai shawl pulak
haha :p

Pumpkin Peroz said...

am liking this post..

and it's true..

before, most girls preferred to stay free hair it's because the find limitations of choice in head covering fashion..

but as time passed, it has evolved and i've seen a few free haired girl started to covered their heads and not to mention looking extremely lovely in it. and most of them seem to be consistent in covering their heads and not doing any 'on off' thingy, Alhamdulillah.

who are we human to judge as is the intention that matter..

only God is in the righteous position to judge His humble servants and not we human..

so buzz bozo yg x gune!!~

Anonymous said...

my first time here. saya x pakai shawl, segan nak lilit2, just pakai tudung biasa n tutup dada. but one day, saya mungkin tergerak hati nak pakai shawl secara istiqomah. even saya xpakai shawl, but i do have it in my locker (^_^)

im coming from religious school, tapi saya rasa gurl yg berani pakai lilit2 sgt berani. kalau jumpe gurl yg pakai shawl, ye saya akan tengok. tengok sebab kagum. my bf pon suka if one day im wearing shawl.

just jadi diri sendiri k n make sure labuh tutup dada. n tak semua mata yg memandang tu judging u in the wrong way. be +ve, coz you are gorgeous urself girl

SyedGraphiX said...

kena guna pribahasa ni
'nak telan mati mak x telan mati anak"

eh, btol ke?

JIJI YU said...

mane nye gambor ko pakai shawl aku nk nilai ni..ehhehe

~naddy~ said...

rie; itu la, agaknya klu depa pakai, suka kot...rasa nk pakai selalu,hehe!

~naddy~ said...

feroz; yup, u r correct! tu la kan...mulut tempayan buleh kita tutup, mulut manusia macam mana nk tutup?

~naddy~ said...

miss anonymous; sy suka awk! try pakai, klu betudung labuh, dah byk shawl yg besar2 skrg. awk patut cuba lilit2 jgk, dulu pon im 'bawal'ian, lama2 pakai shawl, jarang dah pakai bawal. (sbnrnya mlas nk iron, hehe). ~smoga sy tak berubah dr pakai shawl labuh tutup dada...:) sy maseh spt dulu.alhamdullillah

~naddy~ said...

syed graphic; hehe!salah la peribahasa ko...cuba lg ye :)

jiji yu; ha!!! ko la ni sbnrnya, mlm td ko la tu yg kutuk2 aku kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...